Psoriasis treft 300.000 mensen in België

26/10/12 om 21:06 - Bijgewerkt om 21:06

In België hebben 300.000 mensen psoriasis en 20 procent van hen lijdt aan één of andere zware vorm van de ziekte.

In België hebben 300.000 mensen psoriasis en 20 procent van hen lijdt aan één of andere zware vorm van de ziekte. Patiëntenverenigingen hebben daar op gewezen naar aanleiding van de Wereld Psoriasis Dag op 29 oktober.

De verenigingen lanceren een campagne om de zichtbare en onzichtbare aspecten van de ziekte onder de aandacht van het publiek te brengen. Psoriasis is een chronische aandoening in de vorm van rode gezwollen plekken, soms met jeuk en bloedingen. De plekken verschijnen op de hoofdhuid, de knieën, de ellebogen en de onderrug, in sommige gevallen over het hele lichaam.

"Mensen hebben soms vreemde reacties wanneer ze de plaques bij anderen op de huid zien", aldus de woordvoerder van de campagne "Under the spotlight". Veel patiënten worden daardoor depressief. De ziekte kan vandaag niet definitief genezen worden. "De jongste tien jaar is vooruitgang geboekt, maar de behandelingen variëren naargelang van de plaats waar de psoriasis voorkomt en werken niet bij iedereen", legt de voorzitster van de vereniging GIPSO (Groupe d'Aide à la Recherche et à l'Information sur le Psoriasis) uit.

"Met de campagne hopen we de aandacht van het publiek te trekken op de stigmatisering van patiënten en psoriasis op de agenda te zetten van Volksgezondheid zodat ze ooit erkend wordt als een ziekte die een handicap vormt."

In Namen is ook het eerste dagcentrum voor de behandeling van psoriasis van Wallonië geopend, met name in het ziekenhuis CMSE (Clinique et Maternité Sainte-Elisabeth). Het centrum is goed voor 5.000 patiënten. Ook in Vlaanderen is er een dagcentrum. (Belga/INM)

Lees meer over: