Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil de beroepscriteria vastleggen waaraan beoefenaars van alternatieve geneeskunde moeten voldoen. Op basis daarvan volgt dan een beroepstitel. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg adviseert negatief. Dat bericht De Morgen.

Onkelinx wil dat artsen en alternatieve genezers in een paritair comité beroepscriteria voorstellen. Op basis daarvan wil Onkelinx de beoefenaars van alternatieve geneeskunde dan een beroepstitel toekennen. Onder meer osteopathen, chiropractors, acupuncturisten en vooral homeopaten komen daarvoor in aanmerking.

20 procent van homeopaten heeft geen medische vorming

Volgens Onkelinx gaat 18 procent van de Belgen regelmatig langs bij een homeopaat. Maar zo'n 20 procent van de homeopaten heeft geen medische vorming, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

'Homeopathie is placebo'

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), onder voogdij van minister Onkelinx, adviseert negatief. Het KCE maakt brandhout van homeopathie.

"De onderzoekers konden geen overtuigend bewijs vinden dat homeopathie werkt. Eventuele positieve effecten van een homeopathische behandeling kunnen worden verklaard door het 'placebo-effect'", luidt het. (Belga/SD)

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil de beroepscriteria vastleggen waaraan beoefenaars van alternatieve geneeskunde moeten voldoen. Op basis daarvan volgt dan een beroepstitel. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg adviseert negatief. Dat bericht De Morgen.Onkelinx wil dat artsen en alternatieve genezers in een paritair comité beroepscriteria voorstellen. Op basis daarvan wil Onkelinx de beoefenaars van alternatieve geneeskunde dan een beroepstitel toekennen. Onder meer osteopathen, chiropractors, acupuncturisten en vooral homeopaten komen daarvoor in aanmerking. 20 procent van homeopaten heeft geen medische vormingVolgens Onkelinx gaat 18 procent van de Belgen regelmatig langs bij een homeopaat. Maar zo'n 20 procent van de homeopaten heeft geen medische vorming, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.'Homeopathie is placebo'Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), onder voogdij van minister Onkelinx, adviseert negatief. Het KCE maakt brandhout van homeopathie. "De onderzoekers konden geen overtuigend bewijs vinden dat homeopathie werkt. Eventuele positieve effecten van een homeopathische behandeling kunnen worden verklaard door het 'placebo-effect'", luidt het. (Belga/SD)