Problemen met metalen kunstheupen

België zou 1.500 patiënten tellen die mogelijk risico lopen, al wijzen deskundigen erop dat er nauwelijks gevaar dreigt.

Na de PIP-borstimplantaten zorgen nu ook metalen kunstheupen voor heel wat opschudding. België zou 1.500 patiënten tellen die mogelijk risico lopen, al wijzen deskundigen erop dat er nauwelijks gevaar dreigt. Dat schrijven Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad.

In oktober 2010 riep de Amerikaanse producent DePuy twee types kunstheupen, ASR XL Acetular System en ASR XL Hip Resurfacing System, terug. Volgens het protheseregister van Engeland was bij dertien procent van de patiënten een hersteloperatie nodig omdat vrijgekomen metaal zorgde voor pijn en zwellingen.

Chirurgen vrezen nu dat de kunstprothesen nog gevaarlijker zijn dan eerst werd aangenomen. Wrijving tussen de metalen cup en de metalen bol zou ervoor zorgen dat kleine stukjes vrijgekomen metaal (kobalt en chroom) in de bloedbaan terechtkomen.

Nuance

Emmanuel Audenaert, orthopedisch chirurg aan het UZ Gent, vindt dat het verhaal genuanceerd moet worden. “Toen DePuy met zijn metalen prothesen op de markt kwam, was dit een oplossing voor een groep patiënten voor wie tot dan nog geen oplossing bestond, namelijk de jonge mensen. Zij maken intensiever gebruik van hun kunstheup waardoor het niet abnormaal is dat het aantal probleemgevallen hoger ligt bij de metalen kunstheupen.”

De metalen die vrijkomen bij de DePuy-protheses zijn kobalt en chroom, die ons bloed van nature al bevat. “Alleen bij een excessieve hoeveelheid zullen er problemen optreden, maar dit is echt bij een minderheid”, aldus Audenaert.

Een woordvoerster van DePuy zegt dat de mediaheisa in Engeland slechts een gevolg is van de nieuwe richtlijnen die dit voorjaar zullen ingaan en dat men niet over nieuwe gegevens beschikt. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content