De prijsdaling gebeurt bij generieke geneesmiddelen. De prijs van de medicijnen daalt, naargelang de tijd die ze al op de markt zijn, met 6 tot 17,83 procent. Generieke geneesmiddelen bevatten dezelfde bestanddelen als merkgeneesmiddelen en worden goedkoper op de markt gebracht wanneer het patent van het merk verloopt.

De prijsdaling is het gevolg van de overeenkomst tussen minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block en de farmaceutische industrie. Hierdoor komen er scherpe prijsdalingen vanaf dat het patent verloopt.

Door de prijsdaling moet de Belgische sociale zekerheid minder terugbetalen en kan kan er meer geïnvesteerd worden in nieuwe geneesmiddelen, er komt namelijk zo dit jaar 60 miljoen euro extra vrij voor het terugbetalingsbudget.

Volgens afgevaardigd bestuurder Joris van Assche van geneesmiddelenorganisatie FeBelGen vzw kunnen er nog bijkomende inspanningen worden geleverd: "Voor 16 procent van de voorschriften wordt een duur geneesmiddel voorgeschreven, terwijl er een generiek alternatief voorhanden is." ((Belga/TE)

De prijsdaling gebeurt bij generieke geneesmiddelen. De prijs van de medicijnen daalt, naargelang de tijd die ze al op de markt zijn, met 6 tot 17,83 procent. Generieke geneesmiddelen bevatten dezelfde bestanddelen als merkgeneesmiddelen en worden goedkoper op de markt gebracht wanneer het patent van het merk verloopt. De prijsdaling is het gevolg van de overeenkomst tussen minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block en de farmaceutische industrie. Hierdoor komen er scherpe prijsdalingen vanaf dat het patent verloopt. Door de prijsdaling moet de Belgische sociale zekerheid minder terugbetalen en kan kan er meer geïnvesteerd worden in nieuwe geneesmiddelen, er komt namelijk zo dit jaar 60 miljoen euro extra vrij voor het terugbetalingsbudget.Volgens afgevaardigd bestuurder Joris van Assche van geneesmiddelenorganisatie FeBelGen vzw kunnen er nog bijkomende inspanningen worden geleverd: "Voor 16 procent van de voorschriften wordt een duur geneesmiddel voorgeschreven, terwijl er een generiek alternatief voorhanden is." ((Belga/TE)