Philip Morris lobbyt in België: ‘Ze wilden me voor hun promokar spannen’

Marleen Finoulst. © .
Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

Marleen Finoulst, dokter en hoofdredacteur van Bodytalk, werd door Philip Morris benaderd met de vraag om de Iqos-sigaret te ‘steunen’.

Wanneer werd u benaderd?

Marleen Finoulst: In de zomer van vorig jaar.

Hoe ging dat precies?

Finoulst: Ik werd opgebeld door een vrouw die voor een communicatiebureau werkt. Ze vertelde dat Philip Morris miljarden dollars investeert om een gezonde sigaret op de markt te brengen. Ze wilde een ontmoeting organiseren met een toxicoloog-directeur van de onderzoekscel van de tabaksgigant.

En?

Finoulst: Daar wilde ik niet op ingaan. De vrouw zei dat ze mij contacteerde als ‘belangrijke lokale opiniemaker’. Ze wilden mij met andere woorden voor hun promokar spannen. De ontmoeting moest plaatsvinden in de lokalen van het Belgische centrum voor Evidence-based Medicine (Cebam) omdat ze zo een kritisch-wetenschappelijk sausje over die ontmoeting konden gieten. Ik zag het al staan in een rapport van de sigarettenfabrikant: ‘Iqos werd getest in het CEBAM.’ Ik heb natuurlijk geweigerd, want ook al is de Iqos-sigaret minder ongezond dan een traditionele sigaret, ze blijft verslavend.

Ik weet niet of anderen wel zijn ingegaan op de vraag van Philip Morris

Wat gebeurde er na uw weigering?

Finoulst: Omdat ze bleef aandringen, heb ik haar een alternatief plan voorgesteld om iets te doen voor de volksgezondheid, namelijk het volledig stoppen met de productie van alle tabaksproducten. Het gesprek werd daarop snel beëindigd en ik heb nooit meer iets van hen vernomen.

Weet u of er nog andere ‘opiniemakers’ zijn benaderd door Philip Morris?

Finoulst: Toen ik daarover een column publiceerde in het wetenschappelijk magazine Eos, werd ik opgebeld door de directeur van het Vlaams Instituut voor Respiratoire Gezondheidszorg. Hij vertelde me dat ik niet de enige was. Maar ik weet niet of anderen wel zijn ingegaan op de vraag van Philip Morris.

Philip Morris heeft wellicht ook flink gelobbyd bij federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)?

Finoulst: De tabaksindustrie staat bekend om haar gelobby. Toen Maggie De Block bekendmaakte dat de e-sigaret zich aan dezelfde restricties moest houden als de klassieke sigaret – niet roken in openbare plaatsen en geen reclame – hebben de fabrikanten ook alles uit de kast gehaald om dat tegen te houden. Gelukkig tevergeefs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content