Wie op minder dan 300 meter afstand van een spoor woont, loopt een vergroot risico op gezondheidsklachten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bijna 270.000 Nederlanders die binnen een afstand van 300 meter van het spoor wonen klagen over gevoelens van irritatie, boosheid en onbehagen en slaapproblemen. Vooral goederentreinen zijn de grootste boosdoeners.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het RIVM. Daarbij werden 4.927 mensen ondervraagd die binnen een beperkte perimeter rond het spoor wonen. In Nederland zijn er 845.000 woonadressen, goed voor ruim 1,3 miljoen bewoners, ouder dan 16 jaar die zich op die afstand van een spoorlijn bevinden. De grenswaarde van de trillingen ligt vrij hoog (Vmax van 3,2) maar de hinder is ook opvallend beneden deze grenswaarde.

Stress

Opvallend in dit onderzoek is bovendien dat men niet louter naar de effecten van de fysieke trillingen heeft gekeken, maar ook naar subjectieve factoren die voor stress zorgen. Zo maken heel wat bewoners zich zorgen over schade aan hun woning of anticiperen ze op trillingen die in de toekomst nog zouden kunnen toenemen.

Het advies van de onderzoekers is dan ook dat er op een aantal locaties op langere termijn metingen worden uitgevoerd, zeker omdat nu al vast staat dat het goederenvervoer via het spoor in de toekomst nog enorm zal uitbreiden.

Wie op minder dan 300 meter afstand van een spoor woont, loopt een vergroot risico op gezondheidsklachten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).Bijna 270.000 Nederlanders die binnen een afstand van 300 meter van het spoor wonen klagen over gevoelens van irritatie, boosheid en onbehagen en slaapproblemen. Vooral goederentreinen zijn de grootste boosdoeners.Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het RIVM. Daarbij werden 4.927 mensen ondervraagd die binnen een beperkte perimeter rond het spoor wonen. In Nederland zijn er 845.000 woonadressen, goed voor ruim 1,3 miljoen bewoners, ouder dan 16 jaar die zich op die afstand van een spoorlijn bevinden. De grenswaarde van de trillingen ligt vrij hoog (Vmax van 3,2) maar de hinder is ook opvallend beneden deze grenswaarde. Opvallend in dit onderzoek is bovendien dat men niet louter naar de effecten van de fysieke trillingen heeft gekeken, maar ook naar subjectieve factoren die voor stress zorgen. Zo maken heel wat bewoners zich zorgen over schade aan hun woning of anticiperen ze op trillingen die in de toekomst nog zouden kunnen toenemen.Het advies van de onderzoekers is dan ook dat er op een aantal locaties op langere termijn metingen worden uitgevoerd, zeker omdat nu al vast staat dat het goederenvervoer via het spoor in de toekomst nog enorm zal uitbreiden.