Overlijdens door ziekenhuisbacterie ernstig overschat

© EPA

Het aantal overlijdens door de ziekenhuisbacterie wordt ernstig overschat. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Gent.

Een UGent-onderzoeksteam van statistici en artsen, werkzaam binnen intensieve zorgen en onder leiding van professor Dominique Benoit, heeft een methode ontwikkeld om overlijdens ten gevolge van de ziekenhuisbacterie correcter in kaart te brengen. Dat aantal overlijdens wordt ernstig overschat, zo menen ze.

Onduidelijkheid
“De vraag is of een patiënt sterft ten gevolge van of eerder met de infectie,” zegt Benoit. “Binnen de vakliteratuur bestaat heel wat onduidelijkheid door de complexe relatie tussen de infectie en het onderliggend ziektebeeld van de patiënt.”

De nieuwe methode is de eerste die daarmee rekening houdt. Ze werd toegepast om de impact van de ernstigste infecties binnen een groep van 4.479 mechanisch beademende patiënten uit elf Franse eenheden voor intensieve zorgen te onderzoeken.

Overschat
“Gebaseerd op deze data stierf volgens onze berekening de meerderheid van de patiënten met de infectie en zouden er per jaar maar 7 patiënten gestorven zijn door de infectie. Door het ontbreken van kwaliteitsvolle data op Belgisch niveau kunnen we moeilijk uitspraken doen, maar duidelijk is dat het aantal van naar schatting 2.600 Belgen die jaarlijks overlijden door het oplopen van de ziekenhuisbacterie, ernstig overschat wordt.”

Correcte analyse
Benoit merkt op dat de impact van de statistische formule niet levensreddend is, maar wel maatschappelijk en socio-economisch relevant. “Er moet een genuanceerder beeld komen over de impact van ziekenhuisbacterie, die gebaseerd is op gedetailleerde data en de correcte analyse ervan, wat momenteel in België niet het geval is.” De wetenschappers pleiten ook voor een nauwere samenwerking tussen artsen en statistici om uit de data de juiste conclusies te trekken. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content