Het gaat om een onderzoek van de London School of Hygiene and Tropical Medicine. De wetenschappers spreken zelf van de grootste en meest gedetailleerde studie ooit naar de link tussen gewicht en risico op dementie. Ze analyseerden de medische dossiers van bijna twee miljoen Britten ouder dan 40 jaar (mediaanleeftijd: 55) over twee decennia.

'Hoe dikker, hoe kleiner het risico'

Deze studie staat in schril contrast met de meeste, zo niet alle studies die al gevoerd zijn

Dr. Nawab Qizilbash

Hun meest terughoudende conclusie is dat de mensen met ondergewicht (een Body Mass Index of BMI van minder dan 20) tot 34 procent meer risico op dementie liepen dan die een 'gezond' gewicht (BMI tussen 20 en 25). Een straffere vaststelling is echter: hoe dikker, hoe kleiner het risico. De mensen met extreme obesitas (BMI van meer dan 40) hadden tot meer dan 25 procent minder kans op dementie dan de mensen met een gezond gewicht.

iStock
© iStock

De onderzoekers geven zelf aan dat ze verrast zijn door de resultaten. 'Deze conclusies staat in schril contrast met de meeste, zo niet alle onderzoeken die al gevoerd zijn,' zei hoofdonderzoeker Nawab Qizilbash aan de Britse openbare omroep BBC. 'Maar deze studie is groter en meer gedetailleerd.'

Uitdaging

Dementie is een van de grootste uitdagingen voor de gezondheidssector van onze tijd. Verwacht wordt dat het aantal patiënten wereldwijd zal verdriedubbelen tegen 2050, tot 135 miljoen. Een medicijn of behandeling bestaat (nog) niet. Het advies luidt meestal... 'verklein het risico door gezond te leven'.

De conclusies betekenen niet dat we de kilo's mogen opstapelen

Dr. Nawab Qizilbash

Een sluitende verklaring voor de opvallende resultaten hebben de onderzoekers niet. Gesuggereerd wordt dat tekorten aan vitamine D en E bijdragen tot dementie en dat komt wellicht minder voor bij wie meer eet.

Oproep

Qizilbash waarschuwt aan de BBC wel dat de conclusies niet betekenen dat we de kilo's mogen opstapelen. 'Zelfs al beschermt obesitas beter tegen dementie, je leeft waarschijnlijk niet lang genoeg om van de voordelen te genieten'. Volgens hem wegen de mogelijke gunstige gevolgen nog altijd niet op tegen de verhoogde gezondheidsrisico's van overgewicht - denk aan hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs sommige kankers.

Het onderzoek staat in vakblad The Lancet Diabetes & Endocrinology. (KVDA)

Het gaat om een onderzoek van de London School of Hygiene and Tropical Medicine. De wetenschappers spreken zelf van de grootste en meest gedetailleerde studie ooit naar de link tussen gewicht en risico op dementie. Ze analyseerden de medische dossiers van bijna twee miljoen Britten ouder dan 40 jaar (mediaanleeftijd: 55) over twee decennia.Hun meest terughoudende conclusie is dat de mensen met ondergewicht (een Body Mass Index of BMI van minder dan 20) tot 34 procent meer risico op dementie liepen dan die een 'gezond' gewicht (BMI tussen 20 en 25). Een straffere vaststelling is echter: hoe dikker, hoe kleiner het risico. De mensen met extreme obesitas (BMI van meer dan 40) hadden tot meer dan 25 procent minder kans op dementie dan de mensen met een gezond gewicht.De onderzoekers geven zelf aan dat ze verrast zijn door de resultaten. 'Deze conclusies staat in schril contrast met de meeste, zo niet alle onderzoeken die al gevoerd zijn,' zei hoofdonderzoeker Nawab Qizilbash aan de Britse openbare omroep BBC. 'Maar deze studie is groter en meer gedetailleerd.'Dementie is een van de grootste uitdagingen voor de gezondheidssector van onze tijd. Verwacht wordt dat het aantal patiënten wereldwijd zal verdriedubbelen tegen 2050, tot 135 miljoen. Een medicijn of behandeling bestaat (nog) niet. Het advies luidt meestal... 'verklein het risico door gezond te leven'.Een sluitende verklaring voor de opvallende resultaten hebben de onderzoekers niet. Gesuggereerd wordt dat tekorten aan vitamine D en E bijdragen tot dementie en dat komt wellicht minder voor bij wie meer eet.Qizilbash waarschuwt aan de BBC wel dat de conclusies niet betekenen dat we de kilo's mogen opstapelen. 'Zelfs al beschermt obesitas beter tegen dementie, je leeft waarschijnlijk niet lang genoeg om van de voordelen te genieten'. Volgens hem wegen de mogelijke gunstige gevolgen nog altijd niet op tegen de verhoogde gezondheidsrisico's van overgewicht - denk aan hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs sommige kankers.Het onderzoek staat in vakblad The Lancet Diabetes & Endocrinology. (KVDA)