De Wereldgezondheidsorganisatie onderzocht de evolutie van obesitas in 69 landen: 24 hoge-, 27 midden- en 18 lage-inkomenslanden. Ze had daarbij vooral aandacht voor de link met de beschikbare energie uit voeding.

De onderzoekers stelden vast dat in acht op de tien onderzochte landen zowel het lichaamsgewicht als de beschikbare voedingscalorieën toegenomen waren van 1971 tot 2010. In tweede derde van de landen was de stijging van het aantal beschikbare calorieën voldoende groot om de toename in lichaamsgewicht te verklaren.

Verstedelijking

'We weten dat ook andere factoren zijn veranderd in die periode', zegt hoofdauteur Stefanie Vandevijvere van de Universiteit van Auckland (Nieuw-Zeeland). 'Zo zagen we een toename van de verstedelijking, de afhankelijkheid van de auto en de zittende beroepen. Die zijn mee verantwoordelijk voor de wereldwijde obesitasepidemie.'

'Maar onze studie toont dat het overaanbod aan beschikbare calorieën waarschijnlijk de overconsumptie van die calorieën in de hand werkt, wat duidelijk de gewichtstoename in de meeste landen kan verklaren.'

Zwaar gepromoot

Van 1971 tot 2008 nam het aantal beschikbare calorieën in de VS toe met 768, in Canada was dat 559, in Fiji met 550.

Die sterke stijging komt vooral van verwerkte voedingsmiddelen. Die zijn lekker, kosten relatief weinig en worden zwaar gepromoot. 'Dat maakt de overconsumptie van calorieën zeer makkelijk', zegt Vandevijvere. (IPS)

De Wereldgezondheidsorganisatie onderzocht de evolutie van obesitas in 69 landen: 24 hoge-, 27 midden- en 18 lage-inkomenslanden. Ze had daarbij vooral aandacht voor de link met de beschikbare energie uit voeding.De onderzoekers stelden vast dat in acht op de tien onderzochte landen zowel het lichaamsgewicht als de beschikbare voedingscalorieën toegenomen waren van 1971 tot 2010. In tweede derde van de landen was de stijging van het aantal beschikbare calorieën voldoende groot om de toename in lichaamsgewicht te verklaren. 'We weten dat ook andere factoren zijn veranderd in die periode', zegt hoofdauteur Stefanie Vandevijvere van de Universiteit van Auckland (Nieuw-Zeeland). 'Zo zagen we een toename van de verstedelijking, de afhankelijkheid van de auto en de zittende beroepen. Die zijn mee verantwoordelijk voor de wereldwijde obesitasepidemie.''Maar onze studie toont dat het overaanbod aan beschikbare calorieën waarschijnlijk de overconsumptie van die calorieën in de hand werkt, wat duidelijk de gewichtstoename in de meeste landen kan verklaren.'Van 1971 tot 2008 nam het aantal beschikbare calorieën in de VS toe met 768, in Canada was dat 559, in Fiji met 550.Die sterke stijging komt vooral van verwerkte voedingsmiddelen. Die zijn lekker, kosten relatief weinig en worden zwaar gepromoot. 'Dat maakt de overconsumptie van calorieën zeer makkelijk', zegt Vandevijvere. (IPS)