Orde der artsen waarschuwt voor gezondheidsrisico’s van pretecho’s

Commerciële souvenirecho's bieden geen enkel voordeel dat opweegt tegen het risico. © /
Geert Verrijken
Geert Verrijken Redactiedirecteur-hoofdredacteur Artsenkrant

De Nationale Raad waarschuwt voor de mogelijke gezondheidsrisico’s van 3D/4D-echografieën van de foetus.

De Orde der artsen is van oordeel dat echografieën voor niet-medische doeleinden (zogenaamde ‘pretecho’s’) wettelijk aan banden moeten worden gelegd.

Bij pretecho’s worden als souvenirtje 3D of 4D-foto’s gemaakt van de foetus in de baarmoeder. Deze commerciële vorm van ‘geneeskunde’ komt steeds meer voor. In een recent advies benadrukt de Nationale Raad van de Orde der artsen echter dat medische echografieën een hulpmiddel vormen bij het stellen van een diagnose. Ze laten toe eventuele misvormingen op te sporen. De foetus wordt hierdoor echter wel eventjes blootgesteld aan ultrasone geluidsgolven en dat zorgt voor een miniem gezondheidsrisico.

Dat risico blijft beperkt op voorwaarde dat een gekwalificeerd arts met een kwaliteitsvol toestel de echo neemt en indien hij rekening houdt met alle onderzoeksprotocollen en aanbevelingen. Frequentie en duur van het medisch onderzoek blijven zo tot het strikt noodzakelijke beperkt.

Verhoogde lichaamstemperatuur

Helemaal anders gaat het eraan toe bij commerciële souvenirecho’s. Deze bieden geen enkel voordeel dat opweegt tegen het risico. De blootstelling blijft niet beperkt tot het stellen van de diagnose maar duurt zo lang tot de ouders -die hiervoor betalen- tevreden zijn. Een aanzienlijke verlenging van de blootstelling aan ultrasone geluiden en dus een niet-gewenste verhoging van de lichaamstemperatuur van de foetus kan hiervan het gevolg zijn. Bovendien bepalen de ouders de intensiteit van de ultrasone geluiden. Ze wensen immers een esthetisch en begrijpelijk beeld van de foetus. Mogelijk worden lichaamsdelen zo te lang statisch blootgesteld aan ultrasone geluiden. Dit is, door de thermische effecten, echter toxisch voor de fragiele orgaanweefsels.

Verkeerde interpretaties

Dat zijn pertinente gezondheidsrisico’s. De Orde meent bovendien dat het banaliseren van foetale echo’s het risico met zich meebrengt dat mensen de onderliggende medische handeling eveneens gaan banaliseren. Hierover moeten zwangere vrouwen correcte info krijgen. Ze laten best eerst een morfologisch- echografisch onderzoek verrichten door een arts-echografist.

Tot slot wijst de Orde er nog op dat de ouders ‘het uiterlijk bevredigend beeld’ van een niet-medische echo niet verkeerd mogen interpreteren als een bewijs van goede gezondheid. “Want net zozeer”, besluit de Orde, “kunnen zij geconfronteerd worden met de onverwachte ontdekking van een misvorming of zelfs de dood van de foetus”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content