Een Nederlandse huisarts merkte op dat mensen die hun oren hadden laten uitspuiten, vaak een paar weken later terugkwamen met oorontsteking. Daarop zijn bij verschillende huisartsen in de regio Zwolle en in de Isala klinieken monsters genomen van de spuiten.

Uit die stalen bleek dat een aantal besmet was met een bacterie die oorontstekingen veroorzaakt. Uit kweken bleek dat dezelfde bacterie in de oren van patiënten gevonden werd. De onderzoekers schrijven over hun bevindingen in het januarinummer van het tijdschrift 'Huisarts en wetenschap'.

Waarschijnlijk worden de oorspuiten besmet bij het uitspuiten van de oren van de ene patiënt, waarna ze niet goed schoongemaakt worden en daardoor andere patiënten besmetten wanneer ze bij hen gebruikt worden.

De onderzoekers hebben op basis van hun bevindingen aanbevelingen opgesteld voor huisartsenpraktijken over de ontsmetting van oorspuiten. (Belga/TE)

Een Nederlandse huisarts merkte op dat mensen die hun oren hadden laten uitspuiten, vaak een paar weken later terugkwamen met oorontsteking. Daarop zijn bij verschillende huisartsen in de regio Zwolle en in de Isala klinieken monsters genomen van de spuiten. Uit die stalen bleek dat een aantal besmet was met een bacterie die oorontstekingen veroorzaakt. Uit kweken bleek dat dezelfde bacterie in de oren van patiënten gevonden werd. De onderzoekers schrijven over hun bevindingen in het januarinummer van het tijdschrift 'Huisarts en wetenschap'. Waarschijnlijk worden de oorspuiten besmet bij het uitspuiten van de oren van de ene patiënt, waarna ze niet goed schoongemaakt worden en daardoor andere patiënten besmetten wanneer ze bij hen gebruikt worden. De onderzoekers hebben op basis van hun bevindingen aanbevelingen opgesteld voor huisartsenpraktijken over de ontsmetting van oorspuiten. (Belga/TE)