Ook niet-zwangere vrouwen kunnen borstvoeding geven

© Thinkstock

Meemoeders in een lesbische relatie of vrouwen die een kindje adopteren, kunnen zelf borstvoeding geven. Ze moeten er wel wat voor over hebben.

De procedure voor ‘opgewekte’ borstvoeding werd in 1999 ontwikkeld door de Canadese kinderarts Jack Newman en wordt ook bij ons toegepast. Borstvoedingsdeskundige Laurence De Backer begeleidt vrouwen in Vlaanderen en legt uit wat er gebeurt.

‘Liefst zes maanden voor de komst van het kindje ga je de combinatiepil innemen, omdat het oestrogeen erin de borstklieren ontwikkelt. Later komt er domperidon (Motilium®) bij: een bekend geneesmiddel tegen misselijkheid, maar het zet ook de hypofyse in de hersenen aan om het borstvoedingshormoon prolactine aan te maken. Twee maanden voor de verwachte geboorte van de baby stop je met de pil en ga je heel intensief je borsten afkolven. In het begin heb je maar een druppel melk, maar vanaf dan neemt de hoeveelheid per beurt toe. Zo snel mogelijk na de geboorte moet de baby aan jouw borst, want een zuigende baby heeft een grotere invloed op de toeschietreflex dan een afkolfmachine. Zelfs een adoptiekindje dat al enkele maanden met een flesje gevoed is, kun je met een hulpsetje toch weer aan de borst wennen.’

Opstaan ’s nachs

Voor de baby is de minieme hoeveelheid domperidon in de melk niet gevaarlijk.

Vooral de afkolfperiode is psychologisch en organisatorisch zwaar. Je moet er ’s nachts voor opstaan en ook op het werk moet je afkolven. In het begin heb je zo weinig melk dat de twijfel kan toeslaan. Laurence De Backer: ‘Wie dit doet, is sterk gemotiveerd. Het is altijd voor een heel gewenst kind. Vaak gaat er veel verdriet aan vooraf, als de moeder zelf geen kind kon krijgen. Lesbische meemoeders doen het ook uit liefde voor hun partner.’

Iedere aanstaande moeder wordt medisch onderzocht door haar gynaecoloog, maar een vrouw die borstvoeding wil opwekken, valt tussen de mazen van het net. Daarom is een voorafgaande screening belangrijk, om te voorkomen dat je gevaarlijke virussen zoals hiv of hepatitis b via de borstvoeding zou overdragen op de baby. Je moet ook groen licht krijgen voor de pil en voor domperidon. Dat middel is immers niet onomstreden, sinds bekend werd dat het in heel specifieke gevallen fatale hartritmestoornissen kan veroorzaken. Voor de baby is de minieme hoeveelheid domperidon in de melk niet gevaarlijk.

Band

Ook niet-zwangere vrouwen kunnen borstvoeding geven
© Thinkstock

Het ultieme doel is moedermelk aanmaken om je baby zelf te voeden. Sommige vrouwen hebben uit zichzelf genoeg, andere moeten bijvoeden. Al is de hoeveelheid niet het belangrijkste. Dat vindt ook Shana Geraerts.

‘Mijn zus droeg mijn zoon maar ik wou hem zelf voeden om me helemaal zijn mama te voelen. Het was lastig, maar ik had de steun van een enthousiaste lactactiekundige. Ook je partner moet 100 procent achter je staan. Het is heel goed gelukt: een week voor de bevalling had ik al een halve liter melk. Ondertussen is Nio bijna twee jaar en krijgt hij nog altijd borstvoeding. We blijven genieten van die momenten. Het is immers zo veel meer dan alleen voeding geven, het gaat ook om de band tussen ons. Veel te weinig mensen weten dat dit kan en hoe waardevol het is. Zelfs mijn eigen gynaecoloog zag er het nut niet van in en geloofde niet dat het kon lukken.'(Claire De Brabandere/Bron: Bodytalk)

De week van 1 tot 7 augustus staat in het teken van borstvoeding. Dat gebeurt dit jaar onder de slogan “vrouw-en-werk”, waarmee de aandacht wordt gevestigd op de situatie van vrouwen die terug gaan werken na de geboorte van hun kindje en borstvoeding blijven geven, meldt de Vereniging Begeleiding en Bevordering van Borstvoeding (VBBB).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content