Test-aankoop werkte voor dit onderzoek samen met consumentenorganisaties uit vijf andere Europese landen. In de loop van vorig jaar werden 250 producten gekocht bij veelgebruikte onlinewinkels zoals AliExpress, eBay en Amazon. Dat ging van elektronica zoals usb-laders, powerbanks en kerstverlichting tot cosmetica, kinderkledij, juwelen, fiets- en motorhelmen en heel wat kinderspeelgoed.

Na de aankoop werden al die producten in labo's uitvoering getest. Daaruit is gebleken dat niet minder dan 165 van de 250 producten niet voldoen aan de Europese veiligheidregels.

De meest voorkomende mankementen zijn de slechte kwaliteit of de aanwezigheid van ongewenste chemische stoffen. Wie zo'n producten koopt, moet het bovendien doen met een zeer gebrekkige informatie op de verpakking. Dat gaat van foutieve en onleesbare informatie, tot info die enkel in de Chinese taal wordt verstrekt.

Test-Aanloop waarschuwt dat consumenten beter geen rookmelders online kopen. Daarvan bleek geen enkele te werken. USB-laders kunnen dan weer een schok geven of oververhit raken. 90 procent van de bestelde kerstverlichting bleek niet in orde met risico op brand.

Ook veel speelgoed is onveilig. In veel sieraden zitten te veel zware metalen als het kankerverwekkende cadmium of lood. Tandenbleekmiddelen bevatten dan weer meer waterstofperoxide dan toegestaan.

Volgens de consumentenorganisatie schiet de Europese wetgeving rond productveiligheid tekort en geniet je als consument te weinig bescherming als je op online marktplaatsen winkelt.

Test-aankoop werkte voor dit onderzoek samen met consumentenorganisaties uit vijf andere Europese landen. In de loop van vorig jaar werden 250 producten gekocht bij veelgebruikte onlinewinkels zoals AliExpress, eBay en Amazon. Dat ging van elektronica zoals usb-laders, powerbanks en kerstverlichting tot cosmetica, kinderkledij, juwelen, fiets- en motorhelmen en heel wat kinderspeelgoed. Na de aankoop werden al die producten in labo's uitvoering getest. Daaruit is gebleken dat niet minder dan 165 van de 250 producten niet voldoen aan de Europese veiligheidregels. De meest voorkomende mankementen zijn de slechte kwaliteit of de aanwezigheid van ongewenste chemische stoffen. Wie zo'n producten koopt, moet het bovendien doen met een zeer gebrekkige informatie op de verpakking. Dat gaat van foutieve en onleesbare informatie, tot info die enkel in de Chinese taal wordt verstrekt. Test-Aanloop waarschuwt dat consumenten beter geen rookmelders online kopen. Daarvan bleek geen enkele te werken. USB-laders kunnen dan weer een schok geven of oververhit raken. 90 procent van de bestelde kerstverlichting bleek niet in orde met risico op brand. Ook veel speelgoed is onveilig. In veel sieraden zitten te veel zware metalen als het kankerverwekkende cadmium of lood. Tandenbleekmiddelen bevatten dan weer meer waterstofperoxide dan toegestaan.Volgens de consumentenorganisatie schiet de Europese wetgeving rond productveiligheid tekort en geniet je als consument te weinig bescherming als je op online marktplaatsen winkelt.