Ontbijten gelinkt aan gezond hart

Ontbijt © .

Volgens Amerikaanse onderzoekers hebben mensen die het ontbijt overslaan meer kans op hartproblemen. Dat meldt de BBC-website.

Het onderzoek werd uitgevoerd op 27 000 mannen tussen 45 en 82 jaar. De groep werd 16 jaar lang gevolgd. Gedurende die tijd waren er 1500 hartaanvallen en fatale hartfalingen. Mannen die het ontbijt oversloegen hadden 27% meer kans op hartproblemen.

Volgens het onderzoeksteam van de Harvard School of Public Health zorgt het overslaan van het ontbijt ervoor dat er extra druk op het lichaam komt te staan.

Onderzoekster dr. Leah Cahill zegt dat tot de middag wachten om te eten mogelijk het risico op een hoge bloeddruk, obesitas en diabetes verhoogt. Die drie condities kunnen dan op hun beurt het hart beschadigen. “Je eet het beste ’s ochtends binnen een uur nadat je opstaat”, zegt ze.

Victoria Taylor, een diëtiste bij de British Heart Foundation, zegt: “Het onderzoek kijkt alleen naar mannen ouder dan 45, dus meer onderzoek is nodig om te bevestigen dat ontbijten dezelfde invloed heeft op het hart van andere groepen”.

“Wat we wel zeker weten is dat een gezond en vullend ontbijt de zin in een voormiddagsnack vermindert, en je ook een extra gelegenheid geeft om je voeding te variëren.” (KJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content