Onregelmatig slaappatroon beschadigt brein van kinderen

Volgens Britse onderzoekers kunnen onregelmatige slaapgewoontes de hersenen van kinderen aantasten.

Een grote Britse studie onderzocht een aantal jaar de ontwikkeling van meer dan 11.000 kinderen. De onderzoekers ontdekten dat onregelmatige slaapgewoontes het brein beschadigen. De resultaten van het onderzoek staan te lezen in het vakblad Journal of Epidemiology and Community Health.

Slechtere scores Kinderen die geen vaste bedtijd hadden en later dan 9 uur ’s avonds in bed lagen, scoorden minder goed op leesvaardigheden en wiskunde. De wetenschappers verzamelden gegevens over de slaapgewoontes van kinderen op de leeftijd van drie, vijf en zeven jaar. De driejarigen hadden de meest onregelmatige bedtijd. Een vijfde van de driejarigen ging telkens op een andere tijdstip slapen.

Op hun zeven jaar, ging meer dan de helft van de onderzochte kinderen telkens slapen tussen half acht en half negen ’s avonds. Volgens de wetenschappers kan een slaaptekort het aangeboren lichaamsritme ontregelen en ervoor zorgen dat het brein moeilijker nieuwe informatie opneemt. Er zou wel geen extra effect zijn op het brein als kinderen vroeger dan half 8 naar dromenland gaan.

Routines cruciaal voor kinderen

Kinderen die nooit op een vast tijdstip gingen slapen, behaalden slechtere scores voor lezen, wiskunde en ruimtelijk inzicht dan hun leeftijdsgenoten. Vooral meisjes met een onregelmatige bedtijd scoorden slechter. Er was zelfs een cumulatief effect. Na verloop van tijd werden de punten van de kinderen steeds slechter.

‘De belangrijkste boodschap van dit onderzoek is dat routines cruciaal zijn voor kinderen. Het is goed om al in de vroege kindertijd een regelmatig bedtijdpatroon vast te leggen’, zegt onderzoekster Amanda Sacker van de University College in Londen.

Chaotische familie-omgeving

Het onregelmatige slaappatroon is niet de enige oorzaak voor de slechte prestaties van de kinderen. Volgens de onderzoekers wijst de onregelmatige bedtijd mogelijk ook op een chaotische familie-omgeving.

De onderzochte kinderen die op een laat en onregelmatig tijdstip gingen slapen, kwamen uit een sociaal achtergestelde omgeving. De kinderen keken meer televisie, vaak in hun eigen slaapkamer. Hun ouders lazen bovendien minder verhaaltjes voor voor het slapengaan. Deze gewoontes zouden de hersenen van de kinderen zelfs meer kunnen aantasten dan de slaaproutine. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content