De Nieuwe Germaanse Geneeskunde is gebaseerd op de theorie van de Duitse dokter Hamer en raadt kankerpatiënten af om zich op een deskundige wijze te laten verzorgen. Hamer werd al verschillende keren veroordeeld in onder meer Duitsland en Frankrijk en ook in België zijn al processen gevoerd tegen volgelingen van Hamer. Ook bepaalde praktijken in de Pinksterkerken baart het kabinet Volksgezondheid zorgen met het oog op de volksgezondheid.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) werkt aan een actieplan om dergelijke schadelijke sektarische praktijken beter te kunnen bestrijden, zo schrijft De Standaard. Zo wil ze dat de deontologische bevoegdheid van de medische commissies per provincie wordt uitgebreid en dat er een spoedprocedure komt waarmee artsen of therapeuten die het leven of het welzijn van hun patiënten in gevaar brengen preventief en tijdelijk kunnen worden geschorst. Die bevoegdheid kan ook gebruikt worden om dokters die worden verdacht van seksueel misbruik bijvoorbeeld te schorsen in afwachting van een juridische uitspraak.

Zelfverklaarde psychotherapeuten

Een tweede dossier waaraan Onkelinx volop werkt is de erkenning van het beroep 'psychotherapeut'. Vandaag kan iedereen een bordje aan zijn deur hangen waarop staat dat hij of zij psychotherapeut is. 'Ik heb een tekst klaar die in april of mei naar het parlement gaat, waardoor de titel van psychotherapeut beschermd zal worden. Alleen mensen die daarvoor opgeleid zijn, zullen die titel nog mogen voeren', aldus de minister.

Wat de uitoefening van de niet-conventionele geneeskunde, zoals homeopathie, betreft, zegt Onkelinx dat de beoefening ervan moet worden gereserveerd voor gediplomeerde dokters in de geneeskunde. (Belga/TE)

De Nieuwe Germaanse Geneeskunde is gebaseerd op de theorie van de Duitse dokter Hamer en raadt kankerpatiënten af om zich op een deskundige wijze te laten verzorgen. Hamer werd al verschillende keren veroordeeld in onder meer Duitsland en Frankrijk en ook in België zijn al processen gevoerd tegen volgelingen van Hamer. Ook bepaalde praktijken in de Pinksterkerken baart het kabinet Volksgezondheid zorgen met het oog op de volksgezondheid. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) werkt aan een actieplan om dergelijke schadelijke sektarische praktijken beter te kunnen bestrijden, zo schrijft De Standaard. Zo wil ze dat de deontologische bevoegdheid van de medische commissies per provincie wordt uitgebreid en dat er een spoedprocedure komt waarmee artsen of therapeuten die het leven of het welzijn van hun patiënten in gevaar brengen preventief en tijdelijk kunnen worden geschorst. Die bevoegdheid kan ook gebruikt worden om dokters die worden verdacht van seksueel misbruik bijvoorbeeld te schorsen in afwachting van een juridische uitspraak. Zelfverklaarde psychotherapeuten Een tweede dossier waaraan Onkelinx volop werkt is de erkenning van het beroep 'psychotherapeut'. Vandaag kan iedereen een bordje aan zijn deur hangen waarop staat dat hij of zij psychotherapeut is. 'Ik heb een tekst klaar die in april of mei naar het parlement gaat, waardoor de titel van psychotherapeut beschermd zal worden. Alleen mensen die daarvoor opgeleid zijn, zullen die titel nog mogen voeren', aldus de minister. Wat de uitoefening van de niet-conventionele geneeskunde, zoals homeopathie, betreft, zegt Onkelinx dat de beoefening ervan moet worden gereserveerd voor gediplomeerde dokters in de geneeskunde. (Belga/TE)