Onderzoekers ontdekken oorzaak zwangerschapsvergiftiging

Stockfoto © iStock

Zwangerschapsvergiftiging kan levensbedreigend zijn voor de moeder en is daarom een reden om de zwangerschap stop te zetten.

Onderzoekers van UHasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg zijn er na meer dan twaalf jaar in geslaagd om de mechanismen achter zwangerschapsvergiftiging te vinden. Volgens het onderzoek is de oorzaak een foute aanpassing van het bloedvatenstelsel bij de moeder in de eerste maanden, waardoor ze niet bestand is tegen een normale vochttoename tijdens de zwangerschap. Dat meldt UHasselt donderdag.

Het onderzoeksteam onder leiding van prof. Dr. Wilfried Gyselaers voerde bij meer dan duizend zwangere vrouwen vroeg in de zwangerschap metingen uit van het hart- en vaatstelsel. ‘De hormonen van de moederkoek zorgen voor de juiste veranderingen van het hart- en vaatstelsel bij de moeder, nodig om de baby van voldoende voeding te voorzien. Maar als die moederkoek verkeerde signalen uitstuurt of als het lichaam van de moeder die signalen verkeerd begrijpt, past het bloedvatenstelsel zich verkeerd aan’, reageert UHasselt/ZOL-onderzoekster Sharona Vonck.

Na de bevallingen werd een vergelijking tussen de metingen en de gezondheidstoestand van moeder en kind gemaakt. Daaruit blijkt dat de oorzaak een foute aanpassing van het bloedvatenstelsel bij de moeder is.

Opsporen in een vroeg stadium

Het onderzoeksteam achterhaalde al eerder dat de foute aanpassing van de bloedvaten bij vrouwen met pre-eclampsie verschilt van die bij vrouwen met enkel een hoge bloeddruk of verminderde groei van de baby. ‘Elke vrouw maakt tijdens de zwangerschap gemiddeld drie liter extra lichaamsvocht aan. Dat vocht bevindt zich hoofdzakelijk in de bloedbaan en belast het hart- en vaatstelsel. Bij sommige vrouwen heb je al vroeg in de zwangerschap foute aanpassingen van de bloedvaten, waardoor die vochtbelasting te hoog wordt. Het hart, de slagaders of de aders zullen daardoor steeds abnormaler functioneren, wat op den duur leidt tot hoge bloeddruk of tot een verminderde groei van de baby’, aldus Vonck.

Zwangerschapsvergiftiging kan levensbedreigend zijn voor de moeder en is daarom een reden om de zwangerschap stop te zetten. Daardoor kan de baby veel te vroeg geboren worden en soms zelfs geen overlevingskansen hebben.

Het onderzoeksteam benadrukt dat de ziekte dus vroeg ontdekt kan worden. ‘De symptomen van pre-eclampsie treden op in een gevorderd stadium van de zwangerschap, terwijl de oorzaak ervan in de eerste maanden ontstaat. Ons onderzoek toont aan dat die foute werking van de bloedcirculatie bij de moeder al in een vroeg stadium van de zwangerschap op te sporen is. Dat is natuurlijk erg nuttig voor de voorspelling en preventie van pre-eclampsie’, besluit professor Wilfried Gyselaers.

Partner Content