Onderzoekers ontdekken nieuwe schadelijke gevolgen van cannabisgebruik

© Reuters

Mensen die allergisch zijn aan cannabis vertonen ook vaak allergische reacties ten opzichte van groenten, vruchten, noten en zaden.

Onderzoekers van de Dienst Immunologie-Allergologie van de Universiteit Antwerpen (UA) en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) hebben vastgesteld dat mensen die allergisch zijn aan cannabis, ook vaak allergische reacties vertonen ten opzichte van groenten, vruchten, noten en zaden.

Mensen die allergisch zijn aan cannabis krijgen luchtwegklachten en huidreacties. Veel cannabisgebruikers merken die symptomen echter niet op of geven niet toe dat ze ongemakken ondervinden. Mensen vertellen ook niet graag dat ze cannabis gebruiken. Een cannabisallergie was tot nu toe bovendien moeilijk op te sporen door een gebrek aan betrouwbare tests.

“Ons laboratorium heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelen van cellulaire diagnostische tests”, zegt prof. dr. Didier Ebo. “We zijn er nu in geslaagd een betrouwbare test te ontwikkelen om de cannabisallergie beter op te sporen.”

Kruisreactie

Uit het Antwerpse onderzoek blijkt ook dat de cannabisallergie een sterke kruisreactie vertoont met de consumptie van groenten en fruit. “De eiwitten die in cannabis zitten, gelijken sterk op de eiwitten die in tal van groenten, vruchten, noten en zaden zitten”, aldus Chris Bridts, projectcoördinator van het labo. “Bijzonder verontrustend is bovendien het vermoeden dat ook passieve gebruikers allergisch kunnen worden”, verduidelijkt professor Ebo in het persbericht.

“Ten slotte lijken sommige patiënten ook allergische reacties te vertonen ten opzichte van bier en wijn.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content