Onderzoekers KU Leuven mogelijk stap dichter bij genezing hiv-infectie

Hiv-test © Reuters

Wetenschappers van de KU Leuven hebben hiv-remmers ontwikkeld die voorkomen dat het virus zich in het erfelijk materiaal nestelt.

Onderzoekers van de afdeling Moleculaire Virologie en Gentherapie van de KU Leuven hebben in 2010 hiv-remmers ontdekt die verhinderen dat dit virus zich in het erfelijk materiaal van de mens inbouwt waar het zich kan vermenigvuldigen. Nu werd aangetoond dat het vervolgens terechtkomt op plaatsen waar geen vermenigvuldiging meer mogelijk is, wat perspectieven biedt op genezing.

Het hiv-virus gebruikt met name het cellulair eiwit LEDGF om zich op voorkeurplaatsen in het erfelijk materiaal in te bouwen, waar het zich kan vermenigvuldigen, waardoor de patiënt ziek wordt. De onderzoeksgroep Zeger Debyser (KU Leuven) toonde in 2010 aan dat de remmer LEDGINs dit proces verhindert. Doctorandus Lenard Vranckx ontdekte dat het hiv-virus na behandeling met LEDGINs terechtkomt op een niet-productieve plaats in het genoom waar het zich niet langer kan vermenigvuldigen. Ook na het stopzetten van de behandeling wordt geen nieuw virus aangemaakt.

Aantal onzekerheden

We moeten voorzichtig zijn want het gaat om onderzoek in celcultuur in het labo. Deze resultaten dienen nog bevestigd te worden tijdens proeven met muizen en later in klinische studies bij mensen

“We moeten voorzichtig zijn want het gaat om onderzoek in celcultuur in het labo. Deze resultaten dienen nog bevestigd te worden tijdens proeven met muizen en later in klinische studies bij mensen. Als het klopt zijn we echter op weg naar een doorbraak, want het lijkt meer te doen dan alleen maar het afremmen van het hiv-virus zoals de andere middelen”, aldus professor Zeger Debyser.

Er zijn echter nog een aantal onzekerheden. “We weten op dit ogenblik niet wat de effecten op lange termijn zijn van het stopzetten van de medicatie. Of het om een tijdelijk of definitief effect gaat moeten we verder nagaan in nieuwe studies. Zelfs een scenario waarbij medicatie voor een tijd kan worden stopgezet is echter een grote stap in de goede richting”, aldus Debyser. Het zal volgens de Leuvense hoogleraar overigens ook nog enkele jaren duren vooraleer LEDGINs als geneesmiddel op de markt komt. De klinische studies hiertoe zijn lopende. “Ons onderzoeksresultaat dat dit middel mogelijk kans geeft op genezing kan de ontwikkeling van het medicament wel versnellen”, aldus Debyser. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content