Onderzoek: ‘zwangere vrouwen worden te vaak onderzocht’

Chemotherapie tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk voor het kind. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven. Dokters hebben 129 kinderen onderzocht, waarvan de mama tijdens de zwangerschap chemo heeft gehad. En die kinderen hebben geen mentale of fysieke achterstand. Nu wordt soms abortus gepleegd, als een zwangere vrouw kanker heeft, of de chemo wordt uitgesteld. Maar dat is dus niet nodig, zeggen de onderzoekers. © BELGA

Er gebeuren te veel onnodige onderzoeken tijdens de zwangerschap. Zo krijgt 1 op de 2 vrouwen tijdens haar zwangerschap 5 echo’s, terwijl er eigenlijk maar 2 nodig zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Voor de studie volgden de Onafhankelijke Ziekenfondsen gedurende een jaar 19.500 vrouwen. Daaruit bleek dat een zwangerschap nog te vaak als ziekte gezien en behandeld wordt.

Te veel echografieën

Een van de opvallendste resultaten van de studie is dat de toekomstige moeders bepaalde onderzoeken meermaals ondergaan, zonder dat daarbij rekening gehouden wordt met hun risicofactoren (leeftijd, diabetes, hoge bloeddruk, …).

Maar liefst 1 op de 2 vrouwen krijgt 5 echografieën tijdens de volledige zwangerschap, terwijl volgens het KCE (Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg) slechts 2 echo’s ‘werkelijk noodzakelijk’ zijn, namelijk aan het begin en in het midden van de zwangerschap.

Zwangerschap is geen ziekte en moet dus ook niet als dusdanig behandeld worden

Daartegenover staat dat 1 op de 4 vrouwen niet onderzocht werd op de aanwezigheid van het aidsvirus. Dit is nochtans een belangrijk onderzoek. Als de mama seropositief is, moet ze namelijk al tijdens de zwangerschap een behandeling beginnen om te vermijden dat ze het virus doorgeeft aan haar kind.

Gepeperde rekening

Bij een ‘gewone’ bevalling komen de gezondheidsuitgaven van een vrouw gedurende een jaar neer op 5.000 euro voor de ziekteverzekering. Een bedrag dat stijgt tot 6.800 euro voor een bevalling met een keizersnede. De moeders betalen gelukkig een bescheidener bedrag: gemiddeld 400 euro (via het remgeld), ongeacht het type bevalling.

Dit individuele bedrag houdt evenwel geen rekening met ereloonsupplementen voor de artsen of kamersupplementen die de ziekenhuizen aanrekenen. Niet onbelangrijk in dat verband: bevallen in een universitair ziekenhuis kost 20% meer dan in een niet-universitair ziekenhuis.

Zwangerschap is geen ziekte

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moeten we de zwangerschap demedicaliseren. Zwangerschap is geen ziekte en moet dus ook niet als dusdanig behandeld worden (tenzij in uitzonderlijke gevallen als een risicozwangerschap). De meeste vrouwen genieten van een zwangerschap met een laag risico. Daarom wordt er gevraagd verstandiger om te springen met het aantal raadplegingen en onderzoeken.

Tot slot bevestigt de studie een trend die zich in alle ontwikkelde landen doorzet: het aantal keizersneden blijft maar stijgen. Het gaat om 22% van de bevallingen, zelfs 25% voor vrouwen ouder dan 35 jaar. Volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen moet dit cijfer snel tot onder de 20% kunnen zakken om zo dichter bij de internationale aanbevelingen te komen. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content