Onderzoek: Prik elke drie maanden kan HIV voorkomen

© Getty Images/Ingram Publishing
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Amerikaanse onderzoekers boeken veelbelovende resultaten in de preventie van aids. Zij hebben een prik ontwikkeld die mensen zo goed als onkwetsbaar belooft te maken voor het HIV-virus. Bij apen werkt het al.

De nieuwe medicatie moet een alternatief worden voor de pillen die sommige mensen nemen om HIV-infecties te voorkomen. Twee groepen apen die het middel toegediend kregen, bleken “100 procent beschermd” tegen HIV. De onderzoeken werden onafhankelijk van elkaar uitgevoerd door de Centers for Disease Control van de Amerikaanse regering en door de Rockefeller University in New York.

Eén injectie beschermde de apen voor tien weken. Vertaald naar mensen, zou één dosis drie maanden werken.

Het middel is nog niet klaar voor gebruik bij mensen, maar dokter Robert Grand, een aidsexpert die verbonden is aan de University of Caloifornia in San Francisco noemt het in de Amerikaanse media “De meest opwindende doorbraak op het gebeid van HIV-preventie waar ik recent van gehoord heb.”

“Als dit werkt en bewezen wordt dat het veilig is, dan zou je HIV kunnen voorkomen met periodieke injecties, misschien elke drie maanden”, zegt Grand.

Prik in plaats van pil

De wetenschappers drukken erop dat condooms nog steeds de beste bescherming zijn tegen de overdacht van HIV, het virus dat de ziekte aids veroorzaakt. Sommige mensen gebruiken op dit moment echter het middel Truvada. Dat is een medicijn dat gebruikt wordt om mensen met HIV te behandelen. Onderzoek bij homoseksuele mannen toont aan dat het ook mensen die niet met HIV besmet zijn voor 90 procent beschermt tegen het virus, op voorwaarde dat ze hun pillen nauwgezet elke dag innemen.

Ook het nieuwe middel lijkt qua samenstelling op bestaande aidsmedicijnen, die als veilig beschouwd worden en weinig nevenwerkingen veroorzaken in het menselijk lichaam. Het wordt nu al getest bij mensen, zij het niet als preventiemiddel tegen HIV-overdracht, maar als medicijn voor aids.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content