Omega 3-vetzuren nuttig voor elk kind

Een nieuwe studie toont aan dat de dagelijkse inname van omega 3-vetzuren ook voor kinderen zonder aandachts- of leerstoornissen positieve schoolresultaten oplevert. De voordelen voor kinderen met ADHD en dyslexie, waren al eerder bekend.

Onderzoekers van de universiteit van Oxford dienden gedurende 16 weken een vaste dosis omega 3 toe aan 362 gezonde kinderen tussen zeven en negen jaar die weliswaar onderpresteerden in gestandaardiseerde leestests. Een groep kinderen kreeg omega 3 toegediend, een andere groep een placebo. Uit de resultaten menen de wetenschappers te kunnen besluiten dat de inname van omega 3-vetzuren (Docosahexaeenzuur of DHA), bevorderlijk is voor de schoolse resultaten op het vlak van lezen en het algemeen gedrag.

Resultaten positief

De kinderen die DHA kregen toegediend konden hun ‘leesleeftijd’ op 16 weken met 0,8 tot 1,9 maanden extra opkrikken. Hun ouders rapporteerden ook een algemene verbetering van het gedrag van hun kinderen.

“Onze resultaten tonen aan dat een dagelijkse inname van omega 3-vetzuren de leesresultaten van de slechtste lezers (zij die bij de 20 procent minst presterende kinderen behoren) zodanig kon verbeteren dat ze opnieuw konden aansluiten bij de gemiddelden”, verklaarde onderzoeker Alex Richardson.

“Vroegere studies toonden positieve effecten van omega 3 aan bij kinderen met aandoeningen zoals ADHD of dyslexie. Dit is de eerste keer dat zo’n goede resultaten ook worden aangetoond bij kinderen uit de globale schoolpopulatie”, zegt Paul Montgomery van de universiteit van Oxford.

DHA is een omega 3-vetzuur afkomstig van visolie maar in deze studie werden de kinderen behandeld met omega 3 van algen, wat het product meteen ook geschikt maakt voor vegetariërs.

Een opvolgstudie om de resultaten van deze studie te kunnen bevestigen, is momenteel lopende. (IPS/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content