De diagnose borstkanker heeft onvermijdelijk een impact op je werksituatie. En als je zelfstandige bent, liggen de zaken nog ingewikkelder. Hoe overleef je het financieel, wat gebeurt er met je klantenbestand en hoe kun je zorgen voor jezelf én voor je zaak?

De coronapandemie verslapte de aandacht voor borstkanker. Wie de diagnose kreeg, had het extra moeilijk. Noodzakelijke behandelingen gingen zonder verwijl door, maar de ondersteunende omkadering zakte als een pudding in elkaar. Daarbovenop was er de angst voor besmetting.

Vandaag krijgen alle vrouwen vanaf 50 de kans om tweejaarlijks deel te nemen aan de borstkankeropsporing. Maar binnenkort kan dat voor de ene vrouw een vierjaarlijks gebeuren worden, terwijl haar vriendin meermaals per jaar opgevolgd wordt. Niet iedereen loopt immers eenzelfde risico. Door die verschillen in kaart te brengen kunnen we evolueren naar een meer gepersonaliseerde screening.

In een artikel van de Nederlandse website 'Leef Bewust', dat de voorbije weken circuleerde op Facebook, wordt gesteld dat mammografieën borstkanker veroorzaken. Dat klopt niet. Radiologische straling verhoogt de kans op kanker, maar mammografieën worden in ons land vooral uitgevoerd vanaf 50 jaar. Vanaf die leeftijd wegen de nadelen van een mammografie niet meer op tegen de voordelen. Bovendien zijn de stralingsdosissen streng gecontroleerd.

Vrouwen kijken gemiddeld een klein uurtje per dag in de spiegel. Voor make-up, kapsel, outfit zijn we bijzonder kritisch. Met dezelfde aandacht voor onze borsten, kunnen we een ontluikende borstkanker vroegtijdig ontdekken.

In België krijgen elk jaar 92 mannen die diagnose, tegenover meer dan 10.300 vrouwen. Maar voor die beperkte groep mannelijke patiënten gelden niet dezelfde terugbetalingsregels als voor vrouwen, stelt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen vast.