Obesitas vermijden? Eet een Granny Smith appel per dag

Appel © Istock
Désirée De Poot

Granny Smiths appels bevatten een grote hoeveelheid voedingsvezels en polyfenolen, daardoor helpen ze om af te vallen, conluderen Amerikaanse wetenschappers.

‘An apple a day keeps the doctor away.’ Het is een wijze raad, als we onderzoekers aan de universiteit van Washington mogen geloven. Zij hebben immers aan het licht gebracht dat bepaalde stoffen in Granny Smith-appels kunnen helpen om af te vallen.

Om tot die conclusie te komen hebben voedingsonderzoekster Giuliana Noratto en haar collega’s obese muizen op een dieet van zeven verschillende appelsoorten gezet. De Granny Smith bleek het meest doeltreffend. De vorsers hebben vastgesteld dat de uitwerpselen van de knaagdiertjes die deze appelsoort gegeten hadden, na verloop van tijd hoeveelheden fecale bacteriën gingen bevatten die vergelijkbaar zijn met de ontlasting van muizen die een normaal gewicht hebben.

Verzadigingsgevoel

De verklaring is dat Granny Smiths de appels zijn met de grootste hoeveelheid voedingsvezels en polyfenolen. Die stoffen overleven het kauwproces en de maagsappen, waardoor ze de dikke darm kunnen bereiken en daar de groei stimuleren van darmbacteriën die gunstig zijn voor de gezondheid.

“Het herstel van een evenwichtige darmflora stabiliseert de metabole processen die invloed hebben op de ontsteking en het verzadigingsgevoel”, legt de hoofdauteur uit. Een ander voordeel van de vezels die je in deze appelsoort vindt, is dat ze de maaglediging vertragen en dankzij hun lage glykemische index de glykemie onder controle houden, wat dus ook het risico op diabetes vermindert. Daarom is het dus geen slecht idee om elke dag een Granny Smith te eten.

Bron: Artsenkrant

Partner Content