Volgens de Europese drinkwaterrichtlijn mag het loodgehalte in het drinkwater tegen eind 2013 niet meer bedragen dan 10 microgram per liter. Nu is dat nog 25 microgram per liter. Drinkwater kan lood opnemen als het in aanraking komt met loden aansluitingsleidingen of loden binneninstallaties. En die zijn er nog te veel in Vlaanderen.

60 procent weet het niet

Zo stelt bijvoorbeeld het lokaal gezondheidsoverleg Logo Oost-Brabant dat slechts 10 procent van de scholen bevestigde dat er lood in de binneninstallatie aanwezig is. Terwijl een 60 procent van de scholen in deze regio daarop geen zicht zouden hebben.

De kans op loden waterleidingsbuizen is echter zeer reëel in oudere gebouwen, met mogelijk belangrijke gevolgen. Want veel kinderen drinken water op school.

Volgens de Gezonde Gazet van Logo Oost-Brabant beschikt meer dan 70 procent van de scholen over één of meerdere drinkwaterfonteintjes die matig tot veel gebruikt worden. Dit is op zich een goede zaak want water is gezond en leidingwater voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Maar de loden waterleidingsbuizen moeten dan wel vervangen worden.

Dezelfde redenering geldt ook voor privéwoningen.

Gemakkelijk te herkennen

Loden buizen in de waterleiding in eigen huis zijn gemakkelijk te herkennen. Het zijn dikke, meestal kronkelige buizen, met uitstulpingen en ze klinken dof wanneer je ze aantikt.

Wie niet zeker is, vindt op internet hulpmiddelen om ze te herkennen, onder andere op de website van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Vervanging zit op schema

De vervanging van loden buizen in de binneninstallatie komen op kosten van de eigenaar. Zit er nog een loden buis voor de watermeter, contacteer dan de klantendienst van uw watermaatschappij die u kan informeren wanneer een vervanging voorzien is.

De Vlaamse Maatschappij Watervoorziening (VMW) voorziet tegen eind 2013 een systematische vervanging van de loden huisaansluitingen in haar werkingsgebied. In totaal werden er de voorbije jaren ruim 16.000 loden aansluitingen vervangen. Daarmee zit de VMW mooi op schema om deze deadline te halen, maar de laatste loodjes wegen zoals altijd het zwaarst.

Voor meer informatie, zie onder meer de websites van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid of deze van de Medische Milieudeskundigen bij de Logo's.

Jan Etienne, Bodytalk

Volgens de Europese drinkwaterrichtlijn mag het loodgehalte in het drinkwater tegen eind 2013 niet meer bedragen dan 10 microgram per liter. Nu is dat nog 25 microgram per liter. Drinkwater kan lood opnemen als het in aanraking komt met loden aansluitingsleidingen of loden binneninstallaties. En die zijn er nog te veel in Vlaanderen. 60 procent weet het niet Zo stelt bijvoorbeeld het lokaal gezondheidsoverleg Logo Oost-Brabant dat slechts 10 procent van de scholen bevestigde dat er lood in de binneninstallatie aanwezig is. Terwijl een 60 procent van de scholen in deze regio daarop geen zicht zouden hebben. De kans op loden waterleidingsbuizen is echter zeer reëel in oudere gebouwen, met mogelijk belangrijke gevolgen. Want veel kinderen drinken water op school. Volgens de Gezonde Gazet van Logo Oost-Brabant beschikt meer dan 70 procent van de scholen over één of meerdere drinkwaterfonteintjes die matig tot veel gebruikt worden. Dit is op zich een goede zaak want water is gezond en leidingwater voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Maar de loden waterleidingsbuizen moeten dan wel vervangen worden. Dezelfde redenering geldt ook voor privéwoningen. Gemakkelijk te herkennen Loden buizen in de waterleiding in eigen huis zijn gemakkelijk te herkennen. Het zijn dikke, meestal kronkelige buizen, met uitstulpingen en ze klinken dof wanneer je ze aantikt. Wie niet zeker is, vindt op internet hulpmiddelen om ze te herkennen, onder andere op de website van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.Vervanging zit op schema De vervanging van loden buizen in de binneninstallatie komen op kosten van de eigenaar. Zit er nog een loden buis voor de watermeter, contacteer dan de klantendienst van uw watermaatschappij die u kan informeren wanneer een vervanging voorzien is. De Vlaamse Maatschappij Watervoorziening (VMW) voorziet tegen eind 2013 een systematische vervanging van de loden huisaansluitingen in haar werkingsgebied. In totaal werden er de voorbije jaren ruim 16.000 loden aansluitingen vervangen. Daarmee zit de VMW mooi op schema om deze deadline te halen, maar de laatste loodjes wegen zoals altijd het zwaarst. Voor meer informatie, zie onder meer de websites van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid of deze van de Medische Milieudeskundigen bij de Logo's. Jan Etienne, Bodytalk