De nieuwe molecule, lorcaserine, merknaam Belviq®, stimuleert het verzadigingssysteem in de hersenen door zich te binden aan serotonine 2C receptoren. Twee pilletjes per dag zouden je sneller aan een verzadigingsgevoel helpen. Gevolg: je eet minder. Dat bevestigen althans de eerste placebogecontroleerde en gerandomiseerde studies.

Belviq® is voorlopig enkel in de Verenigde Staten beschikbaar op doktersvoorschrift. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft het nieuwe product op 28 juni goedgekeurd voor mensen met overgewicht en zwaarlijvigheid met tenminste nog één aan overgewicht gerelateerd gezondheidsprobleem, bijvoorbeeld diabetes type 2, hoge bloeddruk of een te hoge cholesterolconcentratie.

Ruim getest

Lorcaserine is onderzocht in combinatie met een gezond dieet en lichaamsbeweging bij mensen met een body mass index (die bekom je door je lichaamsgewicht in kg te delen door je lichaamslengte in m²) van tenminste 27 en in een groep met body mass index groter dan 30 (obesitas). In totaal werd de nieuwe behandeling bij zo'n 8.000 dikke mensen getest in een periode variërend van 52 tot 104 weken.

De groep die Belviq® innam in combinatie met dieet en beweging verloor 3 tot 3,7 procent meer van haar oorspronkelijk lichaamsgewicht dan de placebogroep die hetzelfde dieet- en beweegprogramma volgde.

Angst voor het hart De FDA is zeer voorzichtig in het goedkeuren van vermageringsproducten. In het verleden moest ze immers de goedkeuring van fenfluramine intrekken, omdat het middel voor hartklepproblemen zorgde. Daarom eist ze nu van de Zwitserse geneesmiddelenfabrikant Arena, die de nieuwkomer ontwikkelde, 6 post-marketing studies, waaronder een specifiek onderzoek naar de effecten van lorcaserine op het hart.

Marleen Finoulst, Bodytalk

De nieuwe molecule, lorcaserine, merknaam Belviq®, stimuleert het verzadigingssysteem in de hersenen door zich te binden aan serotonine 2C receptoren. Twee pilletjes per dag zouden je sneller aan een verzadigingsgevoel helpen. Gevolg: je eet minder. Dat bevestigen althans de eerste placebogecontroleerde en gerandomiseerde studies. Belviq® is voorlopig enkel in de Verenigde Staten beschikbaar op doktersvoorschrift. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft het nieuwe product op 28 juni goedgekeurd voor mensen met overgewicht en zwaarlijvigheid met tenminste nog één aan overgewicht gerelateerd gezondheidsprobleem, bijvoorbeeld diabetes type 2, hoge bloeddruk of een te hoge cholesterolconcentratie. Ruim getest Lorcaserine is onderzocht in combinatie met een gezond dieet en lichaamsbeweging bij mensen met een body mass index (die bekom je door je lichaamsgewicht in kg te delen door je lichaamslengte in m²) van tenminste 27 en in een groep met body mass index groter dan 30 (obesitas). In totaal werd de nieuwe behandeling bij zo'n 8.000 dikke mensen getest in een periode variërend van 52 tot 104 weken. De groep die Belviq® innam in combinatie met dieet en beweging verloor 3 tot 3,7 procent meer van haar oorspronkelijk lichaamsgewicht dan de placebogroep die hetzelfde dieet- en beweegprogramma volgde. Angst voor het hart De FDA is zeer voorzichtig in het goedkeuren van vermageringsproducten. In het verleden moest ze immers de goedkeuring van fenfluramine intrekken, omdat het middel voor hartklepproblemen zorgde. Daarom eist ze nu van de Zwitserse geneesmiddelenfabrikant Arena, die de nieuwkomer ontwikkelde, 6 post-marketing studies, waaronder een specifiek onderzoek naar de effecten van lorcaserine op het hart. Marleen Finoulst, Bodytalk