Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven gaan samenwerken met biotechbedrijf Biocartis om een nieuwe diagnostische test te ontwikkelen voor kankers die resistent zijn tegen traditionele vormen van chemotherapie. Dat staat te lezen in een persbericht van het VIB en de KU Leuven.

Mutaties

De VIB-onderzoeksgroep van Diether Lambrechts heeft een nieuwe set herkenningspunten in het DNA geïdentificeerd die aangeven of een kanker MMR-deficiënt is. Of een kanker al dan niet MMR-deficiënt is, is belangrijke informatie voor de behandeling. Gezonde cellen hebben immers een 'mismatch repair'-mechanisme (MMR) dat nieuwe mutaties van cellen ongedaan maakt.

Kankercellen ontstaan door een opeenstapeling van mutaties. De kans op kanker vergroot dus wanneer cellen die mutaties niet kunnen tegenhouden, omdat het MMR-mechanisme is uitgeschakeld. Zo ontstaan MMR-deficiënte kankers, die resistent zijn tegen de traditionele vorm van chemotherapie.MMR-deficiëntie is ook een goede indicatie voor mogelijke overerfbaarheid van de kanker.

Darmkanker

De VIB-onderzoeksgroep heeft nu een nieuwe set merkers voor MicroSatelliet-Instabiliteit, dat voorkomt bij MMR-deficiëntie, geïdentificeerd. Die merkers kunnen worden gebruikt voor de opsporing van kankers. Biocartis, een biotechbedrijf voor moleculaire diagnostiek dat diagnostische platformen en bijhorende testen ontwikkelt, zal de resultaten gebruiken om een nieuwe test te ontwikkelen. De test zal in de eerste plaats bruikbaar zijn voor het opsporen van MMR-deficiënte darmkanker, maar ook voor andere vormen zoals eierstok-, baarmoeder- en maagkanker en zelfs leukemie. (Belga/AVE)

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven gaan samenwerken met biotechbedrijf Biocartis om een nieuwe diagnostische test te ontwikkelen voor kankers die resistent zijn tegen traditionele vormen van chemotherapie. Dat staat te lezen in een persbericht van het VIB en de KU Leuven.De VIB-onderzoeksgroep van Diether Lambrechts heeft een nieuwe set herkenningspunten in het DNA geïdentificeerd die aangeven of een kanker MMR-deficiënt is. Of een kanker al dan niet MMR-deficiënt is, is belangrijke informatie voor de behandeling. Gezonde cellen hebben immers een 'mismatch repair'-mechanisme (MMR) dat nieuwe mutaties van cellen ongedaan maakt. Kankercellen ontstaan door een opeenstapeling van mutaties. De kans op kanker vergroot dus wanneer cellen die mutaties niet kunnen tegenhouden, omdat het MMR-mechanisme is uitgeschakeld. Zo ontstaan MMR-deficiënte kankers, die resistent zijn tegen de traditionele vorm van chemotherapie.MMR-deficiëntie is ook een goede indicatie voor mogelijke overerfbaarheid van de kanker. De VIB-onderzoeksgroep heeft nu een nieuwe set merkers voor MicroSatelliet-Instabiliteit, dat voorkomt bij MMR-deficiëntie, geïdentificeerd. Die merkers kunnen worden gebruikt voor de opsporing van kankers. Biocartis, een biotechbedrijf voor moleculaire diagnostiek dat diagnostische platformen en bijhorende testen ontwikkelt, zal de resultaten gebruiken om een nieuwe test te ontwikkelen. De test zal in de eerste plaats bruikbaar zijn voor het opsporen van MMR-deficiënte darmkanker, maar ook voor andere vormen zoals eierstok-, baarmoeder- en maagkanker en zelfs leukemie. (Belga/AVE)