‘Nieuwe technologie in strijd tegen kanker is betaalbaar’

© iStockphoto

Een nieuwe technologie in strijd tegen kanker, Nex Generation Sequencing (NGS), is volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) betaalbaar binnen het huidige Riziv-budget. Wel moeten de NGS-tests plaatsvinden in gecentraliseerde laboratoria.

Een nieuwe technologie in de strijd tegen kanker, Next Generation Sequencing of NGS, is betaalbaar binnen het huidige budget van het Riziv (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) als de NGS-tests gecentraliseerd worden in gespecialiseerde laboratoria. Wel is kwaliteitscontrole en -garantie nodig. Dat stellen het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) en het Kankercentrum van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV).

De onderzoekers gingen na wat het nut, de kwaliteit en de kosten van de NGS-tests zijn. Die technologie maakt de jongste tijd opgang. De tests maken een behandeling ‘op maat’ mogelijk, een aanpak die verschilt van de klassieke, ‘blinde’ chemotherapie. Bij zo’n gerichte aanpak worden de DNA-fouten opgespoord die de kanker veroorzaken in lichaamscellen. Zo kunnen geneesmiddelen erop inwerken. Maar terwijl de meeste DNA-tests slechts één gen bekijken, doen de NGS-tests dat bij meerdere tegelijk.

Kwaliteitsgaranties

De voordelen van een gepersonaliseerde behandeling zijn belangrijk: ze is doeltreffend en ze veroorzaakt minder bijwerkingen bij de patiënt. Volgens het KCE bleek uit het onderzoek dat de tests nuttig zijn, maar dat er kwaliteitsgaranties moeten komen. Het WIV kan daarin een belangrijke rol spelen. Ook is belangrijk om de resultaten op te nemen in het Kankerregister, zodat kan nagegaan worden hoe vaak bepaalde kankers voorkomen en klinische onderzoeken daarop kunnen inspelen.

‘De NGS-testen doen het budget niet stijgen als de testen gecentraliseerd worden uitgevoerd in gespecialiseerde laboratoria die een voldoende groot aantal testen doen’, klinkt het verder. ‘Ze kosten dan niet meer dan de andere diagnostische testen die vandaag al worden gebruikt.’ (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content