Nieuwe richtlijn in de VS: hoge bloeddruk is niet langer 140 maar 130

© iStock

Bijna de helft van alle Amerikanen loopt ernstige gezondheidsrisico’s door een hoge bloeddruk. Dat is de balans nu nieuwe richtlijnen de drempel voor hypertensie verlagen.

De American Heart Association hanteerde tot vorige week de drempel van 140/90 om van een hoge bloeddruk te spreken, maar verlaagde die cijfers gisteren tot 130/80. Prompt steeg het aantal Amerikanen dat medisch gezien met een hoge bloeddruk kampt van 32 naar 46 procent.

De ‘normale’ waarde voor gezonde patiënten blijft onveranderd op 120/80, alles daartussen valt in de categorie ‘verhoogde bloeddruk’ en moet opletten.

Hoge bloeddruk wordt vaak de ‘stille killer’ genoemd omdat er geen duidelijke symptomen zijn. Maar het is wel de tweede belangrijkste oorzaak voor hartaandoeningen en overlijdens door beroerte, na roken.

De nieuwe richtlijnen zijn ontworpen om mensen vroeger aan te zetten tot ingrepen om hun bloeddruk te verlagen, zeggen de auteurs. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hartziekten en hersenbloeding – de twee belangrijkste doodsoorzaken ter wereld.

Meer geneesmiddelen?

‘Het klopt dat we nu meer mensen het etiket ‘hypertensie’ opplakken en dus sneller geneesmiddelen zullen voorschrijven’, zegt Kenneth Jamerson, hoogleraar Interne Geneeskunde aan de University of Michigan en een van de auteurs van de nieuwe richtlijnen. ‘Het is in ieders belang dat we vroeg beginnen met behandelen en erger voorkomen.’

Toch is het niet de bedoeling dat er veel meer medicatie wordt voorgeschreven. Van de nieuwe volwassenen die voortaan in de categorie vallen, zal naar schatting maar een op vijf medicatie nodig hebben. Voor de meeste patiënten volstaan andere behandelingswijzen, zoals aandacht voor een gezondere levensstijl en dieet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content