Een stevige opstoot van buikgriep maakt - rijkelijk laat op het jaar - veel slachtoffers in ons land.

Vlaamse huisartsen stellen een opstoot vast van een nieuwe variant van het norovirus, dat buikgriep veroorzaakt. Heel wat patiënten trekken naar de dokter omdat ze zich misselijk voelen en moeten overgeven.

De recente opstoot van buikgriep komt uitzonderlijk laat in het jaar, schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg zaterdag. Buikgriep piekt normaal gezien in de wintermaanden december, januari en februari.

Sinds twee weken neemt het aantal klachten weer fors toe. "Patiënten zijn bijzonder misselijk en moeten extreem veel overgeven", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Het virus dat nu circuleert, is ook zeer besmettelijk. Een paar partikels van het virus zijn genoeg om je onderuit te halen."

Het is nog opvallend koud voor de tijd van het jaar, waardoor het virus zich makkelijk kan verspreiden. Maar het zet zich ook op ons voedsel. Als dat onvoldoende gewassen wordt, kan je buikgriep oplopen door een gebrek aan hygiëne.

Medicijnen als Motilium en Imodium helpen niet om het virus te bestrijden, zeggen de virologen. "Uitzieken is de boodschap", stelt Van Ranst. "Hoe slecht je je de eerste dag ook zult voelen." Iets anders zit er niet op. (Belga/BO)

Een stevige opstoot van buikgriep maakt - rijkelijk laat op het jaar - veel slachtoffers in ons land. Vlaamse huisartsen stellen een opstoot vast van een nieuwe variant van het norovirus, dat buikgriep veroorzaakt. Heel wat patiënten trekken naar de dokter omdat ze zich misselijk voelen en moeten overgeven. De recente opstoot van buikgriep komt uitzonderlijk laat in het jaar, schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg zaterdag. Buikgriep piekt normaal gezien in de wintermaanden december, januari en februari. Sinds twee weken neemt het aantal klachten weer fors toe. "Patiënten zijn bijzonder misselijk en moeten extreem veel overgeven", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Het virus dat nu circuleert, is ook zeer besmettelijk. Een paar partikels van het virus zijn genoeg om je onderuit te halen." Het is nog opvallend koud voor de tijd van het jaar, waardoor het virus zich makkelijk kan verspreiden. Maar het zet zich ook op ons voedsel. Als dat onvoldoende gewassen wordt, kan je buikgriep oplopen door een gebrek aan hygiëne. Medicijnen als Motilium en Imodium helpen niet om het virus te bestrijden, zeggen de virologen. "Uitzieken is de boodschap", stelt Van Ranst. "Hoe slecht je je de eerste dag ook zult voelen." Iets anders zit er niet op. (Belga/BO)