Lees ook: Hoe herken je een beginnende psychose?

Naar schatting 15 tot 20 procent van veelal jonge mensen krijgt te maken met hallucinaties en waangedachten. Bij velen gaan de klachten spontaan weer over, maar bij 3 procent van de mensen worden deze klachten zo ernstig dat het een hele duidelijke impact heeft op het leven. Naarmate de psychotische symptomen toenemen, voelen de mensen zich steeds angstiger en kwetsbaarder, worden ze somber of prikkelbaarder. De symptomen van een psychose treffen alle gebieden van het mens-zijn: waarnemen, denken, voelen, kennen en handelen. Tijdens een psychose vervaagt het contact dat men heeft met de realiteit. Een ervaringsdeskundige omschreef het als volgt: "Je creëert een eigen realiteit die niet meer parallel loopt met de realiteit die er is". Het ziektebeeld komt over heel de wereld voor, in alle culturen en in alle sociale klassen. In Nederland en België lijden zo'n 500.000 mensen aan een psychotische stoornis.

Het is niet de eerste keer dat Te Gek!? een campagne rond psychose opzet. In 2013 was dit thema al het onderwerp van de allereerste campagne. De nieuwe jaarcampagne rond hetzelfde thema toont aan dat het bespreekbaar maken van deze psychische aandoening nog steeds broodnodig is. Vandaar dat opnieuw tal van acties worden opgezet. Met de campagne zal Te Gek!? streven naar een correctebeeldvorming en trachten het taboe en stigma omtrent psychose aan te pakken. Zodoende dat mensen met een psychosegevoeligheid makkelijker kunnen spreken over hun kwetsbaarheden en de schaamte kunnen laten varen.

Filmaaksters Marie De Hert en Ellen Pollard, van Poolhert Productions, werkten in samenwerking met TeGek!? aan de documentaire 'Ingewikkeld', over psychose.

'Ingewikkeld' is het verhaal van een man die, na jarenlange strijd, een manier heeft ontwikkeld om met zijn psychische aandoening te leven door middel van kunst, verbeeldingskracht en innovatie.

Meer info over psychose op: goedgek.be

Te Gek!? probeert, in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid, psychische problemen bespreekbaar te maken en ijvert voor een correcte kijk ten aanzien vanmensen met psychische problemen. Daartoe zet Te Gek!? al jaren grootschalige beeldvormingsprojecten rond geestelijkegezondheid op in Vlaanderen. Guy Swinnen is peter van Te Gek!?. Selah Sue is dit jaar meter van de jongerencampagne.

Lees ook: Hoe herken je een beginnende psychose? Naar schatting 15 tot 20 procent van veelal jonge mensen krijgt te maken met hallucinaties en waangedachten. Bij velen gaan de klachten spontaan weer over, maar bij 3 procent van de mensen worden deze klachten zo ernstig dat het een hele duidelijke impact heeft op het leven. Naarmate de psychotische symptomen toenemen, voelen de mensen zich steeds angstiger en kwetsbaarder, worden ze somber of prikkelbaarder. De symptomen van een psychose treffen alle gebieden van het mens-zijn: waarnemen, denken, voelen, kennen en handelen. Tijdens een psychose vervaagt het contact dat men heeft met de realiteit. Een ervaringsdeskundige omschreef het als volgt: "Je creëert een eigen realiteit die niet meer parallel loopt met de realiteit die er is". Het ziektebeeld komt over heel de wereld voor, in alle culturen en in alle sociale klassen. In Nederland en België lijden zo'n 500.000 mensen aan een psychotische stoornis. Het is niet de eerste keer dat Te Gek!? een campagne rond psychose opzet. In 2013 was dit thema al het onderwerp van de allereerste campagne. De nieuwe jaarcampagne rond hetzelfde thema toont aan dat het bespreekbaar maken van deze psychische aandoening nog steeds broodnodig is. Vandaar dat opnieuw tal van acties worden opgezet. Met de campagne zal Te Gek!? streven naar een correctebeeldvorming en trachten het taboe en stigma omtrent psychose aan te pakken. Zodoende dat mensen met een psychosegevoeligheid makkelijker kunnen spreken over hun kwetsbaarheden en de schaamte kunnen laten varen.Filmaaksters Marie De Hert en Ellen Pollard, van Poolhert Productions, werkten in samenwerking met TeGek!? aan de documentaire 'Ingewikkeld', over psychose.'Ingewikkeld' is het verhaal van een man die, na jarenlange strijd, een manier heeft ontwikkeld om met zijn psychische aandoening te leven door middel van kunst, verbeeldingskracht en innovatie.Meer info over psychose op: goedgek.be