Nieuwe agressieve vorm van hiv ontdekt in Cuba

© iStock

In Cuba werd recent een nieuwe vorm van hiv ontdekt. Nu blijkt dat de variant van het virus agressiever is dan andere en wel drie keer zo snel naar aids evolueert.

In Cuba zijn mensen besmet met een nieuw ontdekte vorm van hiv. Recent onderzoek wijst nu uit dat de variant agressiever is dan andere, doorsnee bekende types van het virus. Patiënten zouden tot drie keer sneller aids ontwikkelen.

Drie jaar in plaats van tien

De studie, uitgevoerd door onderzoekers van de KU Leuven, werd gepubliceerd in het magazine EBioMedicine. Er werd gekeken naar 95 patiënten gedurende verschillende fases van de besmetting. Alle patiënten besmet met de streng CRF19, bleken hogere niveaus van het virus in hun lichaam te hebben, zo schrijft Time.com.

De patiënten kregen in minder dan drie jaar tijd aids. Doorgaans duurt het zo’n tien jaar voordat een hiv-patiënt de ziekte daadwerkelijk ontwikkelt.

De streng is een samenstelling van het subtype D, A en G waarbij het subtype D de opmerkelijk sterke protease is. Zo’n protease – enzym dat eiwitten en andere ketens van aminozuren afbreekt – met een hoge virale lading en co-infecties leidt tot een snelle progressie naar aids.

Risico

Ongeveer 35 miljoen mensen leven wereldwijd met hiv of aids. Bijna 40 miljoen overleden sinds de jaren ’80 aan de ziekte, bericht de nieuwssite. Er bestaat medicatie om de ergste symptomen onder controle te houden, maar het nieuwe type vormt een risico: de ziekte kan zijn tol eisen van patiënten nog voor ze goed en wel beseffen dat ze ervoor behandeld moeten worden. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content