Tests met een malariavaccin waaraan het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK) dertig jaar werkte, stemmen optimistisch. Dat meldt de omroep BBC. Bij 25 procent van de 15.500 geteste kinderen werkte het geneesmiddel.

Wetenschappers zijn optimistisch over een mogelijk vaccin tegen de infectieziekte malaria. Tests met het nieuwe vaccin bij Afrikaanse kinderen waren in zo'n 25 procent van de gevallen positief. Het onderzoek werd gehouden bij 15.500 kinderen in zeven landen en is daarmee het grootste medische testonderzoek dat ooit in Afrika werd uitgevoerd.

Uit de tests bleek dat kinderen van achttien maanden 46 procent minder kans hadden op de ziekte, mits ze tussen vijf en zeventien maanden oud waren op het moment van de vaccinatie. Bij kinderen die werden ingeënt tussen hun zesde en hun twaalfde levensweek, bedroeg het percentage daarentegen slechts 27 procent.

Volgend jaar beschikbaar

De onderzoekers hebben hun resultaten toegelicht op een medische conferentie in Durban in Zuid-Afrika. Het farmabedrijf GSK heeft dertig jaar lang gewerkt aan het project. Ze hopen nu het vaccin volgend jaar op de markt te kunnen brengen.

Malaria is een dodelijke infectieziekte die wordt overgedragen door muggen. Naar schatting sterven over de hele wereld jaarlijks meer dan 1,2 miljoen mensen aan de ziekte. In Afrika wordt 5 procent van de kindersterfte veroorzaakt door malaria. (YD)

Tests met een malariavaccin waaraan het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK) dertig jaar werkte, stemmen optimistisch. Dat meldt de omroep BBC. Bij 25 procent van de 15.500 geteste kinderen werkte het geneesmiddel.Wetenschappers zijn optimistisch over een mogelijk vaccin tegen de infectieziekte malaria. Tests met het nieuwe vaccin bij Afrikaanse kinderen waren in zo'n 25 procent van de gevallen positief. Het onderzoek werd gehouden bij 15.500 kinderen in zeven landen en is daarmee het grootste medische testonderzoek dat ooit in Afrika werd uitgevoerd.Uit de tests bleek dat kinderen van achttien maanden 46 procent minder kans hadden op de ziekte, mits ze tussen vijf en zeventien maanden oud waren op het moment van de vaccinatie. Bij kinderen die werden ingeënt tussen hun zesde en hun twaalfde levensweek, bedroeg het percentage daarentegen slechts 27 procent.De onderzoekers hebben hun resultaten toegelicht op een medische conferentie in Durban in Zuid-Afrika. Het farmabedrijf GSK heeft dertig jaar lang gewerkt aan het project. Ze hopen nu het vaccin volgend jaar op de markt te kunnen brengen.Malaria is een dodelijke infectieziekte die wordt overgedragen door muggen. Naar schatting sterven over de hele wereld jaarlijks meer dan 1,2 miljoen mensen aan de ziekte. In Afrika wordt 5 procent van de kindersterfte veroorzaakt door malaria. (YD)