De Vlaamse overheid gaat in samenwerking met de Diabetesliga een grootschalig project opzetten om mensen met prediabetes (de vroegste vorm van diabetes) op te sporen. Dat berichten Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen.

Prediabetes wordt gekenmerkt door licht verhoogde bloedsuikerwaarden. Met een gezonde levensstijl en een juiste behandeling kan in deze vroege fase de ziekte worden stopgezet. "Naar schatting 300.000 Vlamingen hebben prediabetes", zegt sportarts Luk Buyse (VUB), die samenwerkt met de Diabetesliga. "Het probleem bij prediabetes is dat je er meestal niets van merkt, terwijl er toch al schade kan optreden aan hart, bloedvaten, nieren en zenuwen."

De Vlaamse regering heeft nu een proefproject goedgekeurd dat zal uitgevoerd worden in Sint-Truiden en Gent. Via huisartsen en apothekers krijgen zoveel mogelijk mensen in de risicogroep (65-plussers en mensen tussen 50 en 65 met overgewicht, een te hoge bloeddruk of te hoge cholesterol) een vragenlijst. Wie een hoge score haalt, krijgt het advies om zijn bloed te laten testen. (Belga/AVE)

De Vlaamse overheid gaat in samenwerking met de Diabetesliga een grootschalig project opzetten om mensen met prediabetes (de vroegste vorm van diabetes) op te sporen. Dat berichten Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen.Prediabetes wordt gekenmerkt door licht verhoogde bloedsuikerwaarden. Met een gezonde levensstijl en een juiste behandeling kan in deze vroege fase de ziekte worden stopgezet. "Naar schatting 300.000 Vlamingen hebben prediabetes", zegt sportarts Luk Buyse (VUB), die samenwerkt met de Diabetesliga. "Het probleem bij prediabetes is dat je er meestal niets van merkt, terwijl er toch al schade kan optreden aan hart, bloedvaten, nieren en zenuwen." De Vlaamse regering heeft nu een proefproject goedgekeurd dat zal uitgevoerd worden in Sint-Truiden en Gent. Via huisartsen en apothekers krijgen zoveel mogelijk mensen in de risicogroep (65-plussers en mensen tussen 50 en 65 met overgewicht, een te hoge bloeddruk of te hoge cholesterol) een vragenlijst. Wie een hoge score haalt, krijgt het advies om zijn bloed te laten testen. (Belga/AVE)