Nieuw contraststof doet kankerweefsel oplichten

3D-illustratie van kankercellen. © iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Deze nieuwe methode vergemakkelijkt kankeroperaties en verhoogt de kans op volledig herstel.

Wetenschappers ontwikkelen aan de lopende band technieken om ons lichaam beter te kunnen onderzoeken. Een ploeg met onder meer biofysicus Marcel Ameloot van de UHasselt beschrijft in The American Journal of Respiratory and Critical Care een gloednieuwe techniek om roetdeeltjes in het lichaam te detecteren. Het is bekend dat het inademen van vervuilende stoffen een sterk negatief effect op de gezondheid kan hebben.

De techniek steunt op het bestralen van staaltjes van weefsels en vloeistoffen (zoals urine en bloed) met een laser die zeer korte lichtpulsen uitstuurt. Koolstofdeeltjes (afkomstig van de onvolledige verbranding van brandstoffen zoals diesel) verstrooien het licht van de laser. Analyse van dat licht geeft een goed zicht op de concentratie van de roetvervuilers in het onderzochte weefsel.

Een ploeg rond bio-ingenieur Sophie Hernot van de VUB publiceert in Molecular Imaging and Biology ervaringen met een nieuwe fluorescerende contraststof, waarmee kankeroperaties gemakkelijker succesvol zullen zijn. De stof nestelt zich selectief in kankerweefsel, waardoor dat oplicht en dus efficiënter verwijderd kan worden. Dat verhoogt de kans op volledig herstel. De methode zorgt er ook voor dat er minder gezond weefsel wordt weggesneden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content