Niet alleen de jeugd sukkelt met condooms

Eenzame vrouwen van middelbare leeftijd lopen een groter risico op seksueel overdraagbare ziekten, waaronder HIV. Omdat ze minder beschermingsmiddelen, lees condooms, gebruiken.

De seksuele driften boeten wel wat in met de jaren, maar kwijnen zelden helemaal weg. Ook bij vrouwen rond of na de menopauze. Wanneer zij, om welke reden dan ook, op zoek gaan naar een nieuwe partner, besteden ze om verschillende redenen minder aandacht aan bescherming tegen seksueel overdraagbare ziekten.

De belangrijkste reden daarvoor zijn volgens dokter Cynthia Morton van de Universiteit van Florida de hiaten in hun kennis van seksuele gezondheid. Haar onderzoek verscheen recent in een speciale editie gewijd aan oudere consumenten van het Journal of Consumer Affairs.

Tanende verdediging

Veel vrouwen weten niet juist wat er met hun lichaam gebeurt tijdens de menopauze en wat de consequenties van die veranderingen zijn. Zoals het dunner worden van het vaginale slijmvlies zodat virussen er gemakkelijker doorheen kunnen dringen. Dat maakt postmenopauzale vrouwen vatbaarder voor besmettingen.

De vrouwen zelf willen niet dom overkomen, laat staan het beeld opwekken dat ze op jacht zijn naar een man, en dus vallen ze hun arts niet lastig met vragen, terwijl hun arts zich niet wil opdringen.

Onbekend terrein Oudere vrouwen staan meer onbevangen tegenover seks omdat ze niet langer vruchtbaar zijn. Voor veel vruchtbare vrouwen is het immers de angst voor een ongewenste zwangerschap die hen alert houdt. Angst voor seksueel overdraagbare aandoeningen staat veel minder hoog op de prioriteitenlijst, zelfs al kunnen die veel verwoestender toeslaan.

Vrouwen van een middelbare leeftijd en ouder stammen ook uit een tijd waarin seksueel overdraagbare aandoeningen geen erg groot probleem vormden. HIV en aids doken pas op nadat de meeste van hen hun experimentele fase al achter de rug hadden.

Bovendien hebben deze vrouwen vaak weinig tot geen ervaring in de onderhandelingen met de mogelijke partner over het gebruik van condooms tijdens hun seksuele contacten.

Ook bij ons? Het onderzoek is uitgevoerd in de Verenigde Staten. Daar ziet men een duidelijke stijging van het aantal besmettingen met het HIV-virus bij vrouwen van middelbare leeftijd en ouder.

De Verenigde Staten hebben een andere cultuur in hun omgang met seks dan Europa en dus kunnen de resultaten van dit onderzoek niet zonder meer toegepast worden op onze omgeving. Maar het zou van verwaandheid getuigen om te doen alsof zulke problemen bij ons niet kunnen bestaan.

Dit onderzoek heeft op zijn minst de verdienste dat het iedereen en dus ook mensen van middelbare leeftijd en ouder herinnert aan het belang een goede bescherming tegen seksueel overdraagbare ziekten.

Die komt in de eerste plaats nog altijd neer op het gebruik van een condoom. Ook bij het vorderen der jaren.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content