Niermedicijn Soliris nu ook terugbetaald voor preventieve toepassing

Maggie De Block (Open VLD), minister van Volksgezondheid © BELGA

Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block heeft een princiepsovereenkomst bereikt met farmabedrijf Alexion Pharmaceuticals waardoor het dure niermedicijn Soliris voortaan voor alle patiënten met aHUS terugbetaald wordt.

Nu was er nog geen terugbetaling in het geval van een preventieve toepassing na een niertransplantatie. Dat verandert nu dankzij een princiepsovereenkomst met Alexion Pharmaceuticals. “Hierdoor zal het weesgeneesmiddel Soliris beschikbaar worden gesteld voor alle Belgische patiënten die lijden aan een eindstadium nierfalen veroorzaakt door het atypisch hemolytisch-uremisch syndroom (aHUS)”, klinkt het.

Soliris raakte een tweetal jaar geleden onder de aandacht met de jonge patiënt Viktor, die aan de zelfdzame aandoening aHUS lijdt en actieve syptomen had. Het dure medicijn werd niet terugbetaald, maar na media-aandacht – die achteraf bleek opgestart te zijn vanuit het farmabedrijf, zonder medeweten van de ouders – kwam er een, omstreden, geheim akkoord met toenmalig minister Onkelinx.

Eerder dit jaar kwam de hele Soliris-kwestie opnieuw in de aandacht met de jonge patiënt Elias. Hij had al een mislukte transplantatie achter de rug en hangt af van nierdialyse. Met de princiepsovereenkomst van minister De Block hebben alle aHUS-patiënten onmiddellijk toegang tot Soliris en kunnen deze patiënten zo op de wachtlijst voor een niertransplantatie geplaatst worden.

Geen geheime overeenkomst

Concreet komen 22 bijkomende patiënten in aanmerking voor terugbetaling. Zij konden tot nu toe geen niertransplantatie krijgen, omdat ze de nier zouden verliezen. De toediening van het medicijn kan het risico op afstoting verlagen bij een transplantatie.

De overeenkomst, waarvan elementen vertrouwelijk blijven, vormt het verdere startpunt waarbij Alexion de geijkte wettelijke procedures voor terugbetaling zal volgen, dus niet via een geheim akkoord zoals bij de vorige regeling. Zo moet er finaal een definitieve oplossing voor vergoeding komen, waar de komende maanden verder aan gewerkt wordt.

Het kabinet De Block is tevreden dat er dan geen geheime overeenkomst aan te pas zal komen. “Ik ben verheugd dat ons overleg met Alexion tot een overeenkomst heeft geleid waarbij onze patiënten baat hebben”, aldus minister De Block. Er wordt al langer onderhandeld over het dossier. Eerder dit jaar was er nog een negatief advies van de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen voor terugbetaling bij preventief gebruik. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content