De invoering, vorig jaar in oktober, van een vettaks in Denemarken deed ook hier veel stof opwaaien met verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders. Begrijpelijk, want een taks op het gehalte van verzadigde vetten in voedingswaren is een vrij eenzijdige maatregel en er zijn geen voedingsstoffen die je alleen maar slecht kunt noemen.

Maar de golf van overgewicht woekert verder en we moeten ergens beginnen om het risico daarop te verkleinen. New York is duidelijk ver van ons bed, want de maatregel die Bloomberg eind mei voorstelde, vindt hier geen weerklank.

Het voorstel is nochtans zinvol. Want hoe groter de verpakking, hoe groter de stapel op het bord, hoe groter het glas, hoe meer mensen eten en drinken. Het is al eindeloos vaak aangetoond in onderzoeken. Voedingswaren binnen handbereik doen eten. Denk maar aan de zak chips 's avonds in de zetel.

Fabrikanten en fastfoodketens spelen daar op in. Want zij weten ook, eens begonnen is het moeilijk te stoppen.

Maar omgekeerd werkt ook: kleine verpakkingen hebben zin. Wie slim is, past dat trouwens al toe en neemt kleine porties. Een klein glas voor wat wijn, een klein kommetje voor de nootjes als je het toch niet helemaal kunt laten.

Er hoort natuurlijk wel de discipline bij van geen tweede, derde, ...de portie te nemen. En toegegeven, dat is niet altijd gemakkelijk. Maar het helpt.

Protest Het voorstel van Bloomberg stoot, zoals te verwachten op protest. Hij werd onder meer uitgescholden voor kleuterjuf door een lobbygroep die zich Center of Consumer Freedom noemen. Die ook fel gekant was tegen het rookverbod in restaurants en bars. Die dit soort maatregelen een inperking van de individuele vrijheid vinden.

De New York City Beverage Association, een tak van de frisdrankindustrie, vond het niet fair dat alleen frisdrank aangevallen wordt.

"Het wordt tijd, zo stelt een woordvoerder, "dat ernstige gezondheidsprofessionals oplossingen zoeken die eindelijk effectief iets tegen obesitas doen. Dit soort bemoeizieke voorstellen leidt alleen maar af van het harde werk dat ons nog te wachten staat." Begrijp, zoek een ander slachtoffer en laat frisdrank gerust.

Bloomberg repliceerde dat wie een halve liter wil drinken, dat nog altijd kan door 2 kwartliters te bestellen. Maar je krijgt geen halve liter meer opgedrongen wanneer je dat niet wil.

De gezondheid van zijn burgers lijkt een belangrijk strijdpunt voor Bloomberg. Hij heeft al meer harde maatregelen genomen, zoals het rookverbod in restaurants en parken, het verbod op het gebruik van kunstmatige transvetten in restaurants en het verplichte uithangen van de resultaten van de voedingsinspectie voor restaurants.

Het blijft een moeilijk onderwerp, de vraag hoe we de gezondheid van alle burgers zo best mogelijk kunnen bevorderen.

Jan Etienne, Bodytalk

De invoering, vorig jaar in oktober, van een vettaks in Denemarken deed ook hier veel stof opwaaien met verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders. Begrijpelijk, want een taks op het gehalte van verzadigde vetten in voedingswaren is een vrij eenzijdige maatregel en er zijn geen voedingsstoffen die je alleen maar slecht kunt noemen. Maar de golf van overgewicht woekert verder en we moeten ergens beginnen om het risico daarop te verkleinen. New York is duidelijk ver van ons bed, want de maatregel die Bloomberg eind mei voorstelde, vindt hier geen weerklank. Het voorstel is nochtans zinvol. Want hoe groter de verpakking, hoe groter de stapel op het bord, hoe groter het glas, hoe meer mensen eten en drinken. Het is al eindeloos vaak aangetoond in onderzoeken. Voedingswaren binnen handbereik doen eten. Denk maar aan de zak chips 's avonds in de zetel. Fabrikanten en fastfoodketens spelen daar op in. Want zij weten ook, eens begonnen is het moeilijk te stoppen. Maar omgekeerd werkt ook: kleine verpakkingen hebben zin. Wie slim is, past dat trouwens al toe en neemt kleine porties. Een klein glas voor wat wijn, een klein kommetje voor de nootjes als je het toch niet helemaal kunt laten. Er hoort natuurlijk wel de discipline bij van geen tweede, derde, ...de portie te nemen. En toegegeven, dat is niet altijd gemakkelijk. Maar het helpt. Protest Het voorstel van Bloomberg stoot, zoals te verwachten op protest. Hij werd onder meer uitgescholden voor kleuterjuf door een lobbygroep die zich Center of Consumer Freedom noemen. Die ook fel gekant was tegen het rookverbod in restaurants en bars. Die dit soort maatregelen een inperking van de individuele vrijheid vinden. De New York City Beverage Association, een tak van de frisdrankindustrie, vond het niet fair dat alleen frisdrank aangevallen wordt. "Het wordt tijd, zo stelt een woordvoerder, "dat ernstige gezondheidsprofessionals oplossingen zoeken die eindelijk effectief iets tegen obesitas doen. Dit soort bemoeizieke voorstellen leidt alleen maar af van het harde werk dat ons nog te wachten staat." Begrijp, zoek een ander slachtoffer en laat frisdrank gerust. Bloomberg repliceerde dat wie een halve liter wil drinken, dat nog altijd kan door 2 kwartliters te bestellen. Maar je krijgt geen halve liter meer opgedrongen wanneer je dat niet wil. De gezondheid van zijn burgers lijkt een belangrijk strijdpunt voor Bloomberg. Hij heeft al meer harde maatregelen genomen, zoals het rookverbod in restaurants en parken, het verbod op het gebruik van kunstmatige transvetten in restaurants en het verplichte uithangen van de resultaten van de voedingsinspectie voor restaurants. Het blijft een moeilijk onderwerp, de vraag hoe we de gezondheid van alle burgers zo best mogelijk kunnen bevorderen. Jan Etienne, Bodytalk