Nergens ter wereld zoveel borstkankers als in België

© Thinkstock

Het aantal vrouwen dat getroffen wordt door borstkanker ligt nergens ter wereld zo hoog als in ons land.

Bij liefst 188 op de 100.000 vrouwen ontdekten artsen vorig jaar een tumor. In totaal werden 10.337 diagnoses gesteld en kwamen 2.523 vrouwen te overlijden aan de ziekte. Dat schrijft De Morgen op basis van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.

De hoge cijfers baren zorgen, meent oncoloog Jacques De Grève (UZ Brussel). “Maar het zal veel inspanningen vragen om ze naar beneden te krijgen. In 15 tot 25 procent van de gevallen gaat het om erfelijke borstkankers. Van de rest kennen we eigenlijk de oorzaak niet.”

Luchtvervuiling

Wel is geweten dat in vrouwenborsten veel kankerverwekkende stoffen zitten. Daarbij gaat het in uitzonderlijke gevallen om bijvoorbeeld dioxine, maar nog vaker om verfverdunners of bijproducten van brandstoffen.

Er zijn daardoor duidelijke aanwijzigingen dat luchtvervuiling een impact heeft op het ontstaan van de tumoren. Zo wijzen experts naar de vervuilende uitstoot van dieselwagens. “Het is onverantwoord dat een ziekmakend product als diesel goedkoper is dan benzine”, zegt gynaecoloog Hendrik Cammu (Vrije Universiteit Brussel). “Dat het nu andersom is, staat haaks op ons gezondheidsbeleid.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content