Nemen we binnenkort een pil tegen liefde?

De uitspraak dat liefde een drug is, kan weleens kloppen. © iStock

Een pil die ervoor zorgt dat je niet meer verliefd bent. Het klinkt als een uitvinding uit een sciencefictionfilm, maar het zou weleens werkelijkheid kunnen worden.

Een pil die ervoor zorgt dat je niet meer verliefd bent. Het klinkt als een uitvinding uit een sciencefictionfilm, maar het zou weleens werkelijkheid kunnen worden.

Volgens de Britse neuro-ethicus Brian D. Earp zit er enige waarheid in de uitspraak dat liefde een drug is en kan de wetenschap in staat zijn om een anti-liefdespil te ontwikkelen.

Wat is liefde?

Elvis Presley zong ‘I want you, I need you, I love you’, de Romeinse dichter Ovidius noemde liefde ‘een bron van zorg en angst’. Volgens hersenwetenschappers is het ‘een neurobiologisch fenomeen dat onderverdeeld wordt in lust, aantrekking en gehechtheid’.

De meest populaire, bondige omschrijving luidt dat liefde een drug is. En dat kan wel eens kloppen. ‘Recente hersenstudies hebben parallellen aangetoond tussen de effecten van verslavende drugs en verliefdheid’, aldus Earp. Het zou zelfs mogelijk zijn om een middel te ontwikkelen dat de effecten van verliefdheid tegengaat. Liefde wordt dan behandeld als een verslaving of een depressie.

De anti-liefdespil: niet voor iedereen

De medicatie zou gebruikt kunnen worden door mensen die verslaafd zijn aan ongezonde relaties. ‘In sommige gevallen is liefde tegelijkertijd zo schadelijk en onweerstaanbaar dat de persoon in kwestie niet meer rationeel kan nadenken. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van huishoudelijk geweld , kan dat levensbedreigend zijn. Al mag medicatie zelfs in dat geval niet de eerste oplossing zijn.’

Soms in een relatie extreem gevaarlijk maar kunnen mensen de emotionele band met hun partner niet verbreken. ‘Als iemand die misbruikt wordt, toegang krijgt tot medicatie en daardoor de band met haar misbruiker kan verbreken, kan het gebruik ervan gerechtvaardigd zijn. Op voorwaarde dat het veilig en efficiënt is uiteraard.’

Japanse ‘herbivoren’ ontwijken liefde

De vraag is of we zo’n pil echt wel willen. Volgens Earp is een eerste bedenking dat mensen te snel naar medicatie zullen grijpen in plaats van zelf actief op zoek te gaan naar een oplossing. Soms is het beter om te reflecteren over een stukgelopen relatie.

Een andere ethische bedenking die Earp heeft, is ‘dat bedrijven ons zullen vertellen dat we een ‘relatieziekte’ hebben, zodat ze de medicatie kunnen verkopen. Een beetje zoals ze nu doen, met vrouwen die een verstoord seksleven hebben, om een markt te creëren voor Viagra voor vrouwen.

Er bestaan al verschillende methodes om verliefdheid tegen te gaan. In Israël zouden ultra-Orthodoxe Joden jonge meisjes antidepressiva voorschrijven om hun libido in de kiem te smoren. Ook in Japan zijn er ‘mannelijke herbivoren’ die er alles aan doen om een huwelijk, of zelfs het hebben van een lief, te vermijden om zich beter op hun eigen leven te kunnen focussen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content