Nederlandse zorgtoeristen vinden Belgische ziekenhuizen persoonlijker

© Reuters

Elk jaar krijgen duizenden Nederlandse patiënten een behandeling in een Belgische ziekenhuis. Ze vinden de Belgische gezondheidszorg ‘sneller en persoonlijker.’

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid onderzoekt waarom zoveel Nederlandse patiënten de grens oversteken voor een medische behandeling. Dat schrijft de Nederlandse krant het NRC Handelsblad.

Niet alleen ons land is populair bij de noorderburen. Ook Duitsland krijgt jaarlijks behoorlijk wat Nederlandse patiënten over de vloer. Nederlandse patiënten ondergaan voornamelijk een knie- of heupoperatie in België.

Een van de redenen waarom Nederlanders voor een Belgisch ziekenhuis kiezen, is de persoonlijke aanpak. Uit gesprekken van het NRC Handelsblad met Nederlandse patiënten en Belgische ziekenhuizen blijkt dat dat Nederlanders de Belgische zorg simpelweg beter vinden. “Sneller en persoonlijker”, klinkt het.

Voor een cosmetische ingreep of vruchtbaarheidsbehandelingen trekken een heleboel Nederlanders dan weer naar Turkije.

Wachtlijsten

De Nederlandse minister van Volksgezondheid en Welzijn, Edith Ingeborg Schippers (VVD), denkt dat de groeibeperking om de uitgaven binnen de perken te houden, mee aan de oorzaak ligt. “De groeibeperking leidt tot wachtlijsten, waardoor patiënten uitwijken naar het buitenland”, zei ze een maand geleden in de Tweede Kamer.

Exacte cijfers over het aantal ‘buitenlandse’ patiënten zijn er niet. Wel blijkt dat vorig jaar 280 miljoen euro meer werd uitgegeven aan doktersrekeningen uit het buitenland dan de bijna 600 miljoen euro die het ministerie had verwacht. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content