De omgevinginspectie ging vorige donderdag en vrijdag ter plaatse en nam nieuwe stalen bij de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Donderdag kwam aan het licht dat fabriek illegaal FBSA in de Schelde zou lozen. Daarvoor heeft het bedrijf echter geen vergunning.

De inspectie stuurde vrijdag ook een aanmaning naar 3M. Het bedrijf moet tegen ten laatste maandagnacht 'alle informatie overdragen over alle stoffen die geproduceerd en/of geloosd worden en hun schadelijkheid'. De inspectie wil vooral weten of 3M de schadelijke stof FBSA produceert en loost.

In juni gaf het bedrijf dit nog toe aan het Vlaams departement Zorg en Gezondheid. Sindsdien heeft 3M dit niet meer willen bevestigen, schrijft het Laatste Nieuws. Volgens de krant dreigt de inspectie ook meteen met maatregelen. Zo zou er een externe expert zijn aangesteld die gaat controleren of het vervuilde water van 3M al dan niet schadelijk is. Afhankelijk van dit advies zal de inspectie 'veiligheidsmaatregelen overwegen in belang van mens en milieu, en in overleg gaan met de minister'.

De omgevinginspectie ging vorige donderdag en vrijdag ter plaatse en nam nieuwe stalen bij de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Donderdag kwam aan het licht dat fabriek illegaal FBSA in de Schelde zou lozen. Daarvoor heeft het bedrijf echter geen vergunning. De inspectie stuurde vrijdag ook een aanmaning naar 3M. Het bedrijf moet tegen ten laatste maandagnacht 'alle informatie overdragen over alle stoffen die geproduceerd en/of geloosd worden en hun schadelijkheid'. De inspectie wil vooral weten of 3M de schadelijke stof FBSA produceert en loost. In juni gaf het bedrijf dit nog toe aan het Vlaams departement Zorg en Gezondheid. Sindsdien heeft 3M dit niet meer willen bevestigen, schrijft het Laatste Nieuws. Volgens de krant dreigt de inspectie ook meteen met maatregelen. Zo zou er een externe expert zijn aangesteld die gaat controleren of het vervuilde water van 3M al dan niet schadelijk is. Afhankelijk van dit advies zal de inspectie 'veiligheidsmaatregelen overwegen in belang van mens en milieu, en in overleg gaan met de minister'.