Na 13 jaar opvolging nog geen bewijs voor gevaren van GSM

© Thinkstock
Jan Etienne
Jan Etienne Redacteur Bodytalk

Om eventuele gezondheidsschade door gebruik van mobiele telefoons aan het licht te brengen, met name tumoren in het hoofd, wordt al langere tijd veel onderzoek gedaan.

Op dit moment zijn gegevens beschikbaar over een gebruiksperiode van maximaal 13 jaar. Daaruit komt geen duidelijk bewijs naar voren dat deze gebruiksduur een verhoogd risico geeft op een hersentumor of andere tumoren in het hoofd.

Dit schrijft de Nederlandse Gezondheidsraad in haar meest recente rapport. Waarin de sterke en zwakke punten van het bestaande onderzoek tegen elkaar werden afgewogen.

Vragen, maar geen bewijs

Alleen voor gliomen (kwaadaardige hersentumoren) werden zwakke en inconsistente aanwijzingen gevonden voor een verband met langdurig gebruik van de mobiele telefoon.

Maar zwakke en inconsistente aanwijzingen zijn zeker nog geen bewijs. Het betekent alleen dat uit in de cijfers misschien een verband op te merken is, maar dat die verhoging van de cijfers perfect aan toevallige omstandigheden te wijten kan zijn. Dat kan bijvoorbeeld een andere factor zijn die men echter nog niet kent.

Hardnekkig mysterie Het is zo goed als onmogelijk om met zekerheid dé enige en echte oorzaak van kanker aan te wijzen. Kanker kent meestal immers een lange ontstaansgeschiedenis en het is onmogelijk om na al die jaren de oorspronkelijke ontstaansomstandigheden van die kanker te reconstrueren.

We weten ook dat bepaalde stoffen en omstandigheden het ontstaan van kanker in de hand werken. Maar dan nog is het zeer waarschijnlijk eerder een samenloop van omstandigheden die in een gegeven periode maken dat een tumor zich kan ontwikkelen.

In de Nederlandse bevolkingsstatistieken is op dit ogenblik ook nog geen toename te zien van het aantal gliomen.

Voor een mogelijk verband met tumoren van de hersenvliezen (meningiomen), tumoren op de gehoorzenuw en speekselkliertumoren werden nog minder aanwijzingen gevonden.

Wat nu? Over de risico’s van de GSM na meer dan 13 jaar gebruik kan niets worden gezegd: daarvoor is verdere opvolging nodig.

De Nederlandse Gezondheidsraad formuleert haar bevindingen erg voorzichtig. Terecht, want het is beter voorzichtig te zijn dan achteraf met de schade geconfronteerd te worden.

Ondertussen biedt het toch al een zekere geruststelling.

Tegenstanders roepen echter op tot een zeer strenge reglementering om alle mogelijke risico’s te voorkomen. Leven zonder risico’s is echter niet denkbaar. We lopen voortdurend risico’s en gaan daar soms uiterst nonchalant mee om, vaak zonder dat we er bij stilstaan.

Enige relativering is dus nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content