Karin Jiroflée (SP.A)

‘N-VA, CD&V en Open VLD stemmen neutrale sigarettenpakjes weg: tabakslobby primeert op volksgezondheid’

Karin Jiroflée (SP.A) Kamerlid voor SP.A

Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD stemden het wetsvoorstel voor neutrale sigarettenpakjes weg. Daarmee laten ze de belangen van de tabakslobby primeren op de volksgezondheid, schrijft Kamerlid Karin Jiroflée (SP.A).

Neutrale sigarettenpakjes: wie nu plooit voor de tabakslobby draagt een moordende verantwoordelijkheid

In de Kamercommissie Volksgezondheid werd het wetsvoorstel voor de invoering van een neutraal sigarettenpakje weggestemd. Dat voorstel kreeg niet alleen de steun van organisaties als Kom op tegen Kanker en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (ViGeZ), maar ook van SP.A, PS en Ecolo. Niet de volksgezondheid maar de belangen van de tabakslobby primeren voor Open VLD, CD&V en N-VA. Toont Maggie De Block (Open VLD) zich een waardig minister van Volksgezondheid en roept ze haar coalitiegenoten tot de orde? Of is de jaarwinst van sigarettenproducenten belangrijker dan mensenlevens?

Eén derde van de kankers in België wordt veroorzaakt door roken

Wie rookt, verkort zijn leven met gemiddeld 8 jaar. We tellen 8.000 tabaksdoden per jaar, in Vlaanderen alleen al. Eén derde van de kankers in België wordt veroorzaakt door roken. Geen zinnig mens twijfelt nog aan de schadelijke gevolgen van de sigaret.

Een metastudie van maar liefst 37 studies in 8 landen tonen aan dat neutrale verpakkingen, verpakkingen zonder reclame dus, roken minder aantrekkelijk maakt, en zo jongeren van de sigaret houdt. Erg belangrijk, want de meeste rokers starten op jeugdige leeftijd. En dat weten de tabaksproducenten maar al te best. Zij spelen met knap ontworpen pakjes en misleidende informatie net in op deze doelgroep. Uiteraard met de bedoeling hen levenslang aan hun merk te binden.

Australië voerde als eerste land neutrale pakjes in, en de resultaten waren spectaculair. Het aantal mensen dat hulp zocht bij de rookstoplijn steeg drastisch (stijging met 78 %) en het land heeft nu het laagste percentage rokers ter wereld.

De meerderheid praat kritiekloos de tabakslobby na

Om die reden overwegen ook Ierland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nieuw-Zeeland en Finland deze maatregel. Maar in België ligt de meerderheid dwars en praat men kritiekloos de tabakslobby na.

Maggie De Block
Maggie De Block© Belga

In de commissie volksgezondheid negeren leden van de regeringspartijen de wetenschappelijke studies, ook verschuilt men zich achter problemen met ‘intellectuele eigendomsrechten’. Een argument dat overigens door meerdere juristen (o.a. van de KULeuven) van tafel wordt geveegd. Of men stelt dat merkloze pakjes makkelijker na te maken zijn, en dus fraude in de hand zou werken. Te gek voor woorden: de uitdaging voor vervalsers ligt heus niet in het aantal kleuren op de verpakking…

Mocht het niet zo schrijnend zijn, dan zou je kunnen spreken van onwetendheid of naïviteit. Maar in dit debat is ‘schuldig verzuim’ meer op zijn plaats. Wie nu plat op de buik gaat voor enkele grote industriële spelers en bewust wetenschappelijke evidentie negeert, draagt een moordende verantwoordelijkheid.

Minister De Block heeft steeds de mond vol van Evidence Based Policy. Dan had ze nu een prima kans om die in de praktijk om te zetten. Maar blijkbaar wegen de belangen van Philip Morris en consoorten zwaarder door.

Het wetsvoorstel werd door de meerderheid naar de prullenmand verwezen. En daarmee ook het principe van Evidence Based Policy.

Partner Content