Mysterie van de dag: waarom praten mensen in hun slaap?

© Thinkstock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom praten mensen in hun slaap?

Iemand die praat in zijn slaap kan grappig zijn of soms zelfs eng. Maar wat gebeurt er eigenlijk in de hersenen tijdens deze nachtelijke babbelsessie?

Somniloquy of praten in de slaap is een vorm van parasomnie, de stoornis waarbij iemand vreemd gedrag vertoont in zijn slaap. Wanneer we in slaap vallen laten onze hersenen twee chemische stoffen vrij: Glycine en gamma-aminoboterzuur (GAB). Zij zorgen voor een tijdelijke ‘verlamming’ waardoor elke vorm van ongewenste beweging tijdens de slaap vermeden wordt. Zo droomt u bijvoorbeeld dat u weg moet rennen voor gevaar, maar spurt u niet écht het bed uit.

Bij de meeste mensen zorgen deze stoffen er ook voor dat de stembanden niet langer functioneren, maar sommige mensen weten hieraan dus te ontsnappen. Hun stem produceert toch klanken en brengt zo datgene wat er in de hersenen afspeelt tot uiting.

Ongeveer de helft van de kinderen zou geregeld praten in zijn slaap. Bij volwassenen ligt dat cijfer een pak lager, slechts 5 procent doet het, schrijft het vakblad Brain and Development. Het komt bovendien vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De reden daarvoor is voorlopig nog een raadsel voor wetenschappers.

Gemompel

Bij het praten bevindt de slaper zich dus op de grens van wakker en zijn dromen. Buiten de hinder voor uw partner, is het niet schadelijk voor de gezondheid. Stress, alcohol en soms zelfs depressieve gedachten, zouden het gedrag in de hand werken. Ook een emotioneel televisieprogramma of een heftig boek voor het slapengaan, wakkert het nachtelijk praten aan.

Het gepraat is overigens vaak niet meer dan wat gemompel en zelden herinnert de spreker zich de volgende ochtend nog iets van zijn woorden. (AVE)

Partner Content