Volgens een Zweedse studie bestaat er mogelijk een verband tussen stress en dementie. Dat bericht de Britse omroep BBC. Vrouwen van middelbare leeftijd die vaak met stress worden geconfronteerd, zouden later meer kans maken om Alzheimer te ontwikkelen.

Vrouwen die in hun leven worden geconfronteerd met stresserende gebeurtenissen als rouw of echtscheiding, lopen later meer kans om dement te worden. Dat is de conclusie van een studie bij 800 Zweedse vrouwen aan de universiteit van Gotenburg. Hoe meer stress de vrouwen op middelbare leeftijd ondervonden, des te groter was de kans dat ze later dementeerden.

De onderzoekers verklaren het verband door stresshormonen, die schadelijke veranderingen in de hersenen veroorzaken. Er is aangetoond dat stresshormonen onder meer een invloed hebben op de bloeddruk en de suikerspiegel. Volgens neuropsychiater Lena Johansson moet verder onderzoek nog uitwijzen of hetzelfde verband ook voorkomt bij mannen.

Tips om dementie te vermijden

De vrouwen ondergingen een eerste reeks tests, toen ze tussen dertig en vijftig jaar oud waren. In de daarop volgende veertig jaar werden ze regelmatig opnieuw onderzocht. Van de 800 onderzochte vrouwen ontwikkelden er 153 dementie in die tijdsspanne. De onderzoekers analyseerden de ziektegeschiedenis van de dementerende proefpersonen en konden een verband leggen tussen stress en het risico op Alzheimer.

De Britse specialist Simon Ridley vindt dat uit de studie moeilijk valt af te leiden of stress rechtstreeks bijdraagt tot het dementieproces. Volgens de arts kan het gewoon de indicator zijn van een onderliggende factor. Om het risico op dementie te beperken raadt hij behalve een evenwichtig dieet en veel beweging ook aan om niet te roken en bloeddruk en cholesterol in het oog te houden. (YD)

Volgens een Zweedse studie bestaat er mogelijk een verband tussen stress en dementie. Dat bericht de Britse omroep BBC. Vrouwen van middelbare leeftijd die vaak met stress worden geconfronteerd, zouden later meer kans maken om Alzheimer te ontwikkelen.Vrouwen die in hun leven worden geconfronteerd met stresserende gebeurtenissen als rouw of echtscheiding, lopen later meer kans om dement te worden. Dat is de conclusie van een studie bij 800 Zweedse vrouwen aan de universiteit van Gotenburg. Hoe meer stress de vrouwen op middelbare leeftijd ondervonden, des te groter was de kans dat ze later dementeerden.De onderzoekers verklaren het verband door stresshormonen, die schadelijke veranderingen in de hersenen veroorzaken. Er is aangetoond dat stresshormonen onder meer een invloed hebben op de bloeddruk en de suikerspiegel. Volgens neuropsychiater Lena Johansson moet verder onderzoek nog uitwijzen of hetzelfde verband ook voorkomt bij mannen.De vrouwen ondergingen een eerste reeks tests, toen ze tussen dertig en vijftig jaar oud waren. In de daarop volgende veertig jaar werden ze regelmatig opnieuw onderzocht. Van de 800 onderzochte vrouwen ontwikkelden er 153 dementie in die tijdsspanne. De onderzoekers analyseerden de ziektegeschiedenis van de dementerende proefpersonen en konden een verband leggen tussen stress en het risico op Alzheimer.De Britse specialist Simon Ridley vindt dat uit de studie moeilijk valt af te leiden of stress rechtstreeks bijdraagt tot het dementieproces. Volgens de arts kan het gewoon de indicator zijn van een onderliggende factor. Om het risico op dementie te beperken raadt hij behalve een evenwichtig dieet en veel beweging ook aan om niet te roken en bloeddruk en cholesterol in het oog te houden. (YD)