Mogelijk nieuwe behandeling voor kaalheid gevonden

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Een medicijn dat oorspronkelijk ontwikkeld was voor de behandeling van onder meer osteoporose blijkt ook een mogelijke behandeling voor haarverlies te zijn.

Onderzoekers ontdekten in een laboratorium dat dat het medicijn Cyclosporine A (CsA), dat al sinds 1983 in de vorm van oogdruppels op de markt is, de groei van haarfollikels stimuleert. Het medicijn behandelt osteoporose en reumatoïde artritis, maar bevat ook een bestanddeel, genaamd WAY-316606, dat een proteïne aanvalt die fungeert als een rem op de haargroei. Het gevolg van het medicijn is dus grotere haargroei.

Het is niet de eerste keer dat dit middel als mogelijk medicijn tegen haarverlies aan tests onderworpen wordt. ‘Toen de haarstimulerende werking van CsA werd bestudeerd in muizen, dacht men echter aan een heel ander moleculair mechanisme’, legt Nathan Hawkshaw van het Centre for Dermatology Research van de University of Manchester, uit. ‘Hadden we ons gebaseerd op dit muizenonderzoek, dan waren we een compleet verkeerde weg ingeslagen.’

Momenteel bestaan er maar twee middelen die kaalheid (androgenetic alopecia) behandelen: minoxidil en finasteride, maar die twee zijn niet altijd effectief en hebben nare bijwerkingen. Mannen die bijvoorbeeld finasteride nemen om haaruitval tegen te gaan, klagen over bijwerkingen zoals erectiestoornissen, hartkloppingen, slaapproblemen en depressie. Veel patiënten nemen dan ook hun toevlucht tot haartransplantaties.

Het onderzoek, dat in het vakblad PLOS Biology verscheen , werd gedaan met stalen van hoofdhaarfolikels van meer dan 40 mannelijke haartransplanatiepatiënten.

Volgens hoofdonderzoeker Hawkshaw zijn die testen met het medicijn of met gelijkaardige bestanddelen een volgende noodzakelijke stap om te zien of de behandeling effectief en veilig is bij de mens. ‘De resultaten kunnen mogelijk een compleet nieuwe aanpak openen voor het behandelen van haarverlies bij zowel mannen als vrouwen betekenen’, aldus Hawkshaw. ‘Een haargroeimiddel kan een groot verschil betekenen voor heel wat mensen’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content