Misdaadspray krachtig middel tegen malaria

Malaria testen © Reuters

De chemische verbinding luminol is volgens wetenschappelijk onderzoek succesvol als middel tegen malaria. Het product wordt gebruikt in sprays die rechercheurs gebruiken op een plaats delict.

De chemische verbinding luminol is volgens wetenschappelijk onderzoek succesvol als middel tegen malaria. Het product wordt gebruikt in sprays die rechercheurs gebruiken op een plaats delict.

Luminol is een middel dat oplicht in het donker wanneer het in contact komt met een oxidatiemiddel en wordt gebruikt in sprays die ingezet worden op plekken waar een misdaad plaatsvond.

De spray die sommige mensen wellicht kennen uit televisieseries zoals CSI, wordt gebruikt door forensisch experts om kleine bloedspatten die onzichtbaar zijn voor het blote oog, toch te kunnen onderscheiden. Het oxidatiemiddel is in dat geval hemoglobine, een eiwitmolecule in de rode bloedcellen die verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof in ons bloed.

Innovatieve behandeling

Onderzoeker Paul Sigala van de universiteit van Washington ontdekte dat luminol nog meer doet dan oplichten alleen: het licht zou ook een aminozuur aanwezig in hemoglobine triggeren waardoor die de malariaparasiet Plasmodium falciparum in rode bloedcellen gaat aanvallen en doden.

Uit tests waarbij luminol en artemisinine, het belangrijkste geneesmiddel tegen malaria beiden werden ingevoerd in een met malaria geïnfecteerde bloedcel, bleek dat het geneesmiddel het licht dat wordt uitgezonden door luminol zelfs aanzienlijk versterkte.

‘We denken dat deze middelen kunnen worden gecombineerd tot een innovatieve behandeling tegen malaria’, zegt mede-auteur Daniel Goldberg.

Jonge kinderen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waren er in 2013, 198 miljoen malariabesmettingen die voor 584.000 mensen fataal afliepen. Negentig procent van die sterfgevallen vond plaats in Afrika. Vooral jonge kinderen waren het slachtoffer.

Artemisinine is het meest gebruikte geneesmiddel in de strijd tegen malaria. De WHO raadt echter aan om het middel enkel in combinatie met andere behandelingen te gebruiken, omdat de parasiet Plasmodium falciparum resistentie ontwikkelt tegen het middel.

Dit kan wel eens een veelbelovende nieuwe behandeling worden tegen een verwoestende ziekte

Sigala en zijn collega’s geloven sterk in de ontwikkeling van een nieuwe behandeling op basis van hun onderzoeksresultaten. Dat is met name omdat hun aanpak zich richt op de eiwitten die geproduceerd worden door rode bloedcellen. Deze kunnen niet muteren waardoor het risico op resistentie tegen het geneesmiddel veel geringer is.

Bovendien denkt het team vrij snel te kunnen overgaan tot tests in het veld omdat ‘al de middelen, het aminozuur, het luminol en de artemisinine, al zijn goedgekeurd voor gebruik op mensen’, zegt Goldberg. ‘We zijn dus optimistisch en denken dat ze ook tezamen geen veiligheidsproblemen zullen geven. Dit kan wel eens een veelbelovende nieuwe behandeling worden tegen een verwoestende ziekte.’ (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content