‘Minstens vier keer per week aardappelen eten verhoogt risico op hoge bloeddruk’

Aardappelen eten kan volgens een nieuwe studie leiden tot een hoge bloeddruk. © iStockphoto

Meer dan vier maal per week aardappelen eten, kan bijdragen aan een hogere bloeddruk, zo blijkt uit onderzoek. Het eten van chips heeft dan weer geen effect.

Aardappelen maken voor veel mensen deel uit van een dagelijkse warme maaltijd, maar misschien eten we het meer dan goed voor ons is. Een studie in het medische vakblad The British Medical Journal (BMJ) toont aan dat vier keer per week aardappelen eten in welke vorm dan ook – gebakken, gekookt of als puree – schadelijk is, omdat het kan bijdragen tot hypertensie, beter bekend als een hoge bloeddruk.

Onderzoekers van de Harvard Medical School kwamen tot hun bevindingen op basis van drie grote studies in de Verenigde Staten. Bij een groep van 187.000 mannen en vrouwen werd de gezondheid vergeleken tussen degenen die één keer per week aardappelen aten en degenen die het vier keer of meer op het menu zetten.

Glycemische index

Hoewel de onderzoekers geen causaal verband claimen tussen het eten van aardappelen en een hogere bloeddruk, stelden ze wel een hogere bloeddruk vast bij de deelnemers die minstens vier keer per week aardappelen aten. Met andere bepalende factoren, zoals fruitinname, werd ook rekening gehouden, maar dat was niet het geval met de hoeveelheid zout die werd ingenomen. Dat kan de resultaten mogelijk beïnvloed hebben.

In heel wat westerse landen worden aardappelen gepromoot als een onderdeel van een gezond voedingspatroon omdat het onder meer vezels bevat. Maar volgens de onderzoekers is de hoge glycemische index (GI) van aardappelen niet zonder gevolgen. Voedsel met een hoge GI geeft sneller energie vrij en doet de bloedsuikerspiegel stijgen, wat dan weer de bloeddruk doet toenemen. Dergelijke voeding wordt ook geassocieerd met oxidatieve stress en ontstekingen als ‘potentieel belangrijke mechanismen in de ontwikkeling van hoge bloeddruk’.

De onderzoekers raden aan om aardappelen zo veel mogelijk te vervangen door groenten die zetmeelvrij zijn.

Chips

Toch vertelt voedingsdeskundige Helena Gibson-Moore van The British Nutrition Foundation aan de Britse krant The Guardian dat er veel vragen onbeantwoord blijven, zoals waarom het eten van chips geen effect heeft op de bloeddruk: ‘Het is niet duidelijk waarom er in de onderzoeksresultaten een verschil is tussen frieten en aardappelchips. En misschien ligt de oorzaak van de hogere bloeddruk eerder aan toegevoegde ingrediënten als zout en vet, dan de aardappelen op zich?’

Gibson-Moore vertelt ook nog dat het voedingsadvies in Groot-Brittannië niet aangepast moeten worden: ‘aardappelen bevatten ook nuttige voedingsstoffen als vezels en vitamine C.’ (RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content