Minister Muyters laat onderzoeken of Vlaams kunstgras kankerverwekkend is

© iStock

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters laat onderzoeken of er in Vlaanderen een probleem is met de kunstgrasvelden.

De N-VA-minister reageert daarmee op een reportage op de Nederlandse televisie waaruit zou blijken dat de rubberkorrels die op kunstgrasvelden gebruikt worden kankerverwekkend zouden zijn.

Sporten op kunstgras is mogelijk kankerverwekkend. Bij wrijving of door opname in het bloed, zouden schadelijke stoffen kanker kunnen veroorzaken. Dat blijkt althans uit een reportage van het Nederlandse reportageprogramma Zembla.

Veel kunstgrasvelden zijn bestrooid met korrels van vermalen autobanden.

Veel kunstgrasvelden zijn bestrooid met korrels van vermalen autobanden. Die moeten ervoor zorgen dat spelers minder snel schaafwonden oplopen. Maar de banden bevatten stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn. “Als je voetbalt op kunstgras en je hebt een schaafwonde kan dat rechtstreeks in je bloed en lichaam terechtkomen. Maar het kan ook via de ademhaling. Bij wrijving, bijvoorbeeld bij slidings, kunnen kleine deeltjes vrijkomen die je via de ademhaling kan opnemen”, zegt ook de Leuvense toxicoloog Jan Tytgat aan VTM NIEUWS.

Vlaams minister van Sport, Philippe Muyters wil de zaak alvast verder laten onderzoeken. De Vlaamse regering heeft de voorbije jaren de aanleg van kunstgrasvelden ondersteund “omdat ze veel voordelen bieden wat betreft multifunctioneel gebruik en hogere frequenties”. “Ik neem dit ernstig en heb de administratie gevraagd om samen met alle betrokkenen te onderzoeken of er bij ons ook een probleem kan zijn”, aldus minister Muyters. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content